avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... majorare chirie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

majorare chirie

am un contract de inchiriere intre mine pers fizica si o societate comerciala
in contract nu se scrie nimic despre posibilitatea de modificare a chiriei
pot cere o majorare a chiriei inainte de a se incheia termenul din contract?
motivarea ar fi ca am facut inbunatatiri
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:57, 19 Martie 2008
N-am inteles daca sunteti proprietar sau chirias. Presupun insa ca sunteti proprietar.

Nu veti putea cere majorarea chiriei. Imbunatatirile va raman dvs, iar daca nu vroiati sa le faceti pt altcineva nu trebuia sa le faceti, sau sa cereti de la bun inceput o chirie mai mare. Chiriasul e dator sa suporte numai cheltuielile necesare ale bunului.
Majorarea chiriei nu se poate solicita, datorita faptului ca acest lucru nu este prevazut in contract. ;)
pai eu zic ca e invers
daca in contract se stipula ca nu se poate majora chiria n-o puteam majora
in caz contrar ce ma impiedica?
Un contract reprezinta o intelegere intre doua sau mai multe parti.
De vreme ce dumneavoastra v-ati inteles cu chiriasul pentru o anumita suma pe perioada existentei contractului, care ar fi temeiul pentru care sa solicitati o majorare. Desigur ca puteti face ce doriti, insa nu m-ar mira daca chiriasul ar obtine si o hotarare judecatoreasca favorabila in acest sens.

PS: Din moment ce dumneavoastra cautati pe forum un raspuns care sa va intareasca convingerile si nu acceptati si alte idei, atunci nu vad rostul pentru care s-ar mai zbate cineva sa va ofere un raspuns pertinent.
eu doar am citit OUG 40/1999 care zice asa:

Art. 35. - (1) În cazul contractelor de închiriere încheiate pentru o perioadă mai mare de un an, proprietarul poate cere majorarea chiriei, în afară de cazul în care părţile, prin contract, s-au înţeles să nu majoreze chiria.
(2) Cererea de majorare a chiriei trebuie adresată în scris chiriaşului şi trebuie motivată de efectuarea unor lucrări de reparaţii sau de consolidări ale locuinţei sau clădirii ori de creşterea venitului mediu net lunar pe membru de familie al chiriaşului peste nivelul salariului mediu net lunar pe economie.
(3) Notificarea cererii de majorare a chiriei se va face de către proprietar cu respectarea procedurilor prevăzute la art. 10 alin. (1).
(4) Acordul scris şi semnat de chiriaş şi de proprietar pentru majorarea chiriei se va înregistra la organul fiscal teritorial ca parte integrantă a contractului de închiriere.
(5) În cazul în care chiriaşul nu îşi dă acordul scris la cererea de majorare a chiriei în termen de 60 de zile de la data notificării cererii de majorare, proprietarul poate intenta acţiune în justiţie pentru majorarea chiriei. Este interzisă rezilierea contractului de închiriere sau evacuarea chiriaşului pe motiv că acesta nu este de acord cu majorarea chiriei.
(6) Dacă chiriaşul a fost obligat prin hotărâre judecătorească definitivă să plătească o chirie majorată, proprietarul poate cere rezilierea contractului de închiriere şi evacuarea chiriaşului, atunci când chiriaşul, cu rea-credinţă, nu a achitat chiria cel puţin 3 luni consecutive, începând cu luna următoare rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

Alte discuții în legătură

Reziliere contract inchiriere bellefille bellefille E vorba de un contract de inchiriere pentru un spatiu commercial.Chiriasul,persoana juridica,doreste rezilierea contractului de inchiriere.Chiria este achitata ... (vezi toată discuția)
Cum pot schimba un contract pe numele meu? carmen silva carmen silva Buna ziua, As vrea sa gasesc o motivatie prin care sa trec un contract de inchiriere pe numele meu. Contractul este incheiat de catre tatal meu care a ... (vezi toată discuția)
Chirie restanta la stat, compensare cu valoare imbunatatiri ContSters216223 ContSters216223 Am restanta la chirie.Am gasit pe internet,daca ai facut imbunatatiri,ti se scade din suma (chiria)datorita primariei.Bineinteles ca se poate justifica acele ... (vezi toată discuția)