avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte de proprietate

Dreptul de proprietate !!!!!

As dori un raspuns cat mai concret desi recunosc ca este un caz mai delicat.
Este vorba de un teren care are cca 2100 mp,aceasta dimensiune este de cca 40 ani fiind dat de CAP :
(concret : din cei 2100 mp :
· 500 mp au la baza chitanta de vanzare cumparare (in anul 1959)
· 500 mp au fost ai unei persoane care nu a solicitat dreptului de proprietate dar pentru care a primit in schimb un alt teren drept compensare - fara sa fie nici un document semnat dar care poate fi demonstrat cu probe si martori
· 500 mp ai altei persoane care nu a solicitat dreptul de proprietate careia la fel i s-a dat in schimb un teren ;si
· 500 ai altei persoane care de asemenea nu a solicitat acest drept).
Dupa revolutie cand acest teren a fost masurat a reiesit o suprafata de cca 2100 mp.
Acest teren a fost pe numele de X,la masuratori comisia l-a trecut pe numele ginerelui Y comisia locala eliberand proces verbal de punere in posesie,adeverinta si titlu de proprietate ;
Din cauza unor neintelegeri dl X da in judecata pe dl Y si comisia locala si anuleaza titlul de proprietate pintr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva (5 dec.2000) cu obligatia primariei de a emite titlu de proprietate in care dl X devine proprietar (mentionez expres ca doar numele se modifica,fara dimensiuni si vecinatati) titlu ce nu a fost emis nici pana azi.
Se emit pe numele de X adeverinta de proprietate,procesc verbal de punere in posesie,se face schita cadastrala cu vecini si dimensiuni,in 2001.
Pe acest teren este efectuat de cca 30-40 ani un sant intre dl X si vecini pe toata lungimea proprietatii care este efectiv parte din suprafata dlui X si care apare in toate schitele cadastrale,schitele comisiei locala,ortofotoplanuri......foarte bine delimitat.
In 2004 vecinii isi fac cadastru si un inginer cu un topometrist fac o schita la acest sant practic luandu-l din proprietatea noastra fara nici un fel de drept la replica motivand ca este public integrandu-l la ei (in urma cu 3 sapt vazand planurile cadastrale si ortofotoplanurile constat ca acel sant este "trecut" la ei si peste cei 2100 mp ai dlui X se suprapune schita lor cadastrala cu 172 mp- adica acest sant in toata lungimea lui ------ evident ca la mijloc a avut loc o "inginerie agricola").
De aici si demersule de a indrepta situatia !!!!!
In 2006 eu cumpar de la dl X terenul cu pricina si la masuratoare topometristul se loveste practic de acea schita facuta total aiurea,abuziv si ilegal,drept pt care imi spune ca el masoara terenul de 2100 mp fara acel sant,reiesind cca 2000 mp,eu facand schita cadastrala,masuratoarea si actul de vanzare pe suprafata aceasta.Cu mentiunea expresa ca dlui X i s-a cerut o declaratie in notariat ca este de acord cu asta,desi nu puteam altfel trece peste acea schita din 2004 (adica ca este de acord cu 2000 mp din 2100 mp).
Cand am constatat ca acel teren (sant) primtr-o "inginerie agricola" a fost luat abuziv de la dl X am incercat impreuna cu dl X sa indreptam acel rau.Si in nov 2010 inainte de a expira Termenul de prescriptie de 10 ani al hotararii definitive (din cate stiu eu),dl X SOLICITA IN SCRIS TITLU DE PROPRIETATE CONFORM HOTARARII,acest demers este facut dupa discutii cu avocati,pentru ca in prezent eu am acte pe teren-vanzare cumparare.
Evident ca la vederea cererii de eliberare titlu de proprietate acum dupa atatia ani si dupa vanzarea catre mine,acel inginer a luat foc,eu as zice ca nu atat din cauza timpului cat a ceea ce a facut in defavoarea dlui X.

Sa renuntam la actiuni motiveaza
1.Imi zice ca este public acel sant....am cerut actele sa vad ca este public....raspunsul sau "nu sunt acte" ....nici nu avea cum ca era si este trecut in suprafata dlui X
2.Face apoi afirmatia ca daca il da dlui X trebuie facuta succesiune si se complica treaba,,,,eu cer sa mearga mai departe.......se lasa din nou pagubas
3.Apoi imi zice ca cheama vecinii,pe mine si pe cel care avea dreptul sa beneficieze de acel teren dar care nu a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate (sotia celui care avea dreptul,proprietarul decedase intre timp) la o confruntare ca sa stabileasca pt totdeauna ca santul sa devina public,,,,nu stiu cum pt ca desi dl x a trebuit "fortat" din cauza acelei schite a santului sa dea declaratia aceea prin notariat ca e de acord cu suprafata in minus ,,,,care de fapt este tot la dl x,pentru ca nu exista nici un act prin care acest sant (suprafata) sa fie donata,vanduta,etc
4.,,,,,,urmand si a 4 varianta a dlui inginer agronom (ca pana acum a incercat destule si nu a reusit sa ne opreasca)....ca nu avem acte de proprietate asupra terenului si oricum avem mai mult ,,,,pt ca doar 500 mp sunt cu act,restul fiind de la persoane cu care ne-am inteles si carora le-am dat in schimb alte terenuri.
Sper sa ma fi facut inteles,desi recunosc ca nu ma descurc cu termenii juridici.
Si ca sa nu uit........persoanele care au avut aceste suprafete la dl x nu doresc sa li se restituie ,ci doar acel inginer vrea asa ...............actele date dlui x : adeverinta de proprietate,procesul de punere in posesie,fisa cadastrala....... sunt culmea !!!! semnate si emise de acest inginer agronom care acum imi zice ca nu nu sunt legale.si cel mai important ,,, refuza sa puna in aplicare acea hotarare judecatoreasca definitiva...pt ca ,,,,nu vrea el.


Acum vreau sa ma lamuriti si pe mine cu cateva aspecte :

1.Persoanele care au avut pamant la dl x in curte si care nu au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate mai pot cere acum asta ????!?!?!,din cate stiu eu nu,pentru ca au fost limitate aceste retrocedari la anumite termene si in plus am dat in schimb teren,dar fara acte !!?!?!?!?!!?
2.In instanta proba cu martori ca dl x detine acel teren de 30-40 ani e valabila ?
3.Proba cu fostii proprietari ca au primit in schimb alte terenuri poate fi in regula ? poate fi contrazisa,combatuta ?
4.Poate acel inginer agronom sa atace toate aceste acte de la sine ? proprietarii vechi nu doresc asta !!!!
5.Poate anula hotararea judecatoreasca ?
6.Pot fostii proprietari sa dea o declaratie la notariat acum ca s-a efectuat acel schimb ?
7.Poate fi considerat dl X si eu, acum,ca nu detinem acte de donatie,schimb,vanzare cumparare pe acele suprafete,si implicita actele care au fost emise,,,,,sa cada ??!?!?!!?
8.Poate primaria sa dea acum titlu de proprietate pe baza hotararii definitive dlui x pe toata suprafata ? sau ….
9.Poate sa dea titlu doar pe diferenta (suprafata santului) ???? am uitat sa specific ca dorim doar a repara o "inginerie” a unora ca acest inginer si de a dona acest sant primariei pt a deveni intangibil si public pentru totdeauna
10.Am inteles ca se poate cere expertiza cadastrala,asa este ?
11.Am inteles ca se poate cere repozitioarea si practic expertul cadastral reface suprafata conform masuratorilor si schitelor anterior „modificarilor” survenite pe parcurs.
12.Se pot pune bete in roate ca nu sunt acte de proprietate ?….desi ma repet……. Cei ce au avut suprafete in curtea noastra nu vor,nu cer si nu sunt de acord cu ce vrea acest inginer.

Dupa parerea dumneavoastra aceasta actiune are sorti de izbanda doar la nivel de primarie ? sau trebuie ajuns in judecata ? Si daca da,ce se poate intampla ?
Dar mai ales ce se poate intampla cu un astfel de personaj care nu vrea sa puna in aplicare o hotarare definitiva ???
In speranta ca m-am facut inteles si ca reusiti sa imi dati un raspuns impartial,concret si avizat va multumesc anticipat !
Problema dvs. ar putea avea sorti de izbanda pe plan administrativ numai in parte.
Astfel, inteleg ca actul de vanzare cumparare incheiat cu dl. X este numai pentru suprafata de 2000 mp. Atat dvs. , cat si dumnealui v-ati inteles cu privire numai la aceasta suprafata de 2000 mp, din suprafata totala de 2100 mp.
Practic, pentru restul de suprafata de aprox. 100 mp, dvs nu aveti niciun drept, fiind in continuare proprietatea d-lui x.
Pe plan administrativ, fie de buna voie, fie siliti, prin intermediul unui executor judecatoresc se va executa acea sentinta irevocabila prin care comisia locala a fost obligata sa emita titlul de proprietate pentru dl. x, insa avand in vedere contractul de vanzare-cumparare incheiat cu dvs, titlul urmeaza a fi emis pt. dl. X numai pe diferenta de teren de 100 mp.
Ulterior, dl. X are la indemana o actiune in realizarea dreptului de proprietate, o cerere in instanta de judecata, avand ca obiect revendicarea, in contradictoriu cu dl. Y. Bineinteles ca va putea solicita instantei incuviintarea probei testimoniale cu 2 martori(eventual 2 dintre fostii proprietari) care vor putea face declaratii cu privire la marimea suprafetei de teren, cat cu privire la configuratia acesteia. Totodata se va putea solicita instantei de judecata incuviintarea probei cu expertiza tehnica specialitatea topografie, care va avea ca obiective identificarea terenului, masurarea, pozitionarea pe schita de plan a acestuia, cat si un obiectiv aparte, ca expertul topograf, in urma consultarii schitelor anterioare anului 2004, sa precizeze daca vecinul dl. Y a acaparat si ce suprafata a acaparat.
Exista si posibilitatea ca dl. X sa se indrepte impotriva d-lui y cu o plangere penala pentru tulburare de posesie.
Dupa solutionarea definitiva si irevocabila a acestor dosare, dl. x va poate vinde si restul de 100 mp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara am și eu o problemă cu care mă confrunt. suntem ... Vasile Sorin Vasile Sorin Bună seara am și eu o problemă cu care mă confrunt. Suntem 4 moștenitori la o casa cu terenul aferent. Am adus inginer topograf să putem face schiță ... (vezi toată discuția)
Actiune rectificare titlu de proprietate dumifilote dumifilote In urma respingerii documentatiei cadastrale pentru o parcela, pe motiv ca indicativul cadastral din TP nu coincide cu cel din evidentele OCPI am depus in ... (vezi toată discuția)
Cine ne apara de hotararile judecatorilor si ale notarilor? emiliana emiliana 1.Am facut plangere ca BAP- ul dupa care s-a facut reconstituirea terenurilor, este vizibil modificat (sters cu guma ), cu foi lipsa.Eu am acte din anul ... (vezi toată discuția)