avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Durata maxima contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Durata maxima contract de comodat

Buna ziua,

urmaresc cu interes forumul dumneavoastra de ceva timp.
O mica lamurire as dori daca ma poate ajuta cineva:

1.Care este perioada maxima a unui contract de comodat intre 2 persoane fizice ?
2. In cazul in care contractul de comodat se semneaza intre 2 persoane fizice, fara prezenta notarului sau avocatul, are acest contract valoare de titlu executoriu?

Multumesc anticipat.
Legiuitorul nu stabileste durata maxima a contractului de comodat; in cazul in care nu este prevazut un termen pentru restituirea lucrului, acesta ia sfarsit cand "s-a idestulat trebuinta comodatarului"; in cazul in care nu s-a prevazut un termen, insa lucrul este de o folosinta permanenta, termenul restituirii urmeaza sa fie stabilit de catre instanta;
totusi, contractul de comodat nu trebuie sa fie incheiat pe o durata nedeterminata, deorece restutuirea lucrului ar depinde exclusiv de comodatar; daca nu doriti sa stabiliti un termen cert, stipulati macar un termen ce poate fi determinabil, in caz contrar aplicandu-se regulile de mai sus.
Contractul de comodat incheiat sub semnatura privata nu constituie titlu executoriu.
Nici contractul de comodat semnat in fata notarului sau avocatului nu constituie titlu executoriu :P
Multumesc frumos pentru promptitudine.

Legat de afirmatia "Nici contractul de comodat semnat in fata notarului sau avocatului nu constituie titlu executoriu":

In cazul in care cel care foloseste imobilul dat in comodat (comodatarul) nu respecta contractul (nu elibereaza imobilul la data prevazuta in contract sau distruge anumite bunuri), cum pot reintra in posesia imobilului ? (doar in instanta ?)

Contractul de inchiriere ar schimba situatia?

Depinde ce efecte juridice doriti sa produca contractul respectiv; comodatul este un contract cu titlu gratuit;inchirierea este cu contract cu titlu oneros.
In cazul in care doriti sa percepeti o anumita suma pentru folosinta imobilului, trebuie sa incheiati un contract de inchiriere, pe care va trebui sa il inregistrati la administratia financiara.
In contract inserati un pact comisoriu de gr. IV, in baza caruia, in cazul nerespectarii obligatiilor de catre chirias, contractul se considera desfiintat de drept, si fara a fi necesara punerea in intarziere; astfel, in cazul nerespectarii de catre chirias a obligatiilor, puteti merge in instanta doar pentru constatarea rezilierii; acesta procedura dureaza mai putin, si pe baza hotararii instantei care a constatat rezilierea, puteti evacua chiriasii.
Si in cazul contractului de comodat care sunt pasii de evacuare?

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu gradul iv - reziliere de drept contract ce inchiriere vladion2005 vladion2005 Buna ziua. Am incheiat un contract de inchiriere, in calitate de proprietar, pe perioada ianuarie 2013-ianiarie 2015. Chiriasul a acumulat datorii la ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu imac imac Buna ziua Daca intr-un contract de inchiriere a unui imobil ( proprietarul fiind o persoana fizica , iar chiriasul un SRL) este stipulat faptul ca ,, ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)