Buna ziua,
Am nevoie de un sfat in legatura cu un imobil teren achizitionat si o casa construita in timpul concubinajului, de catre parintii partenerului dar realizate din fonduri proprii( ale mele si ale partenerului).In acte,proprietari sunt dansii iar relatia mea cu partenerul s-a deteriorat in timp, acum fiind despartiti.Atat el cat si parintii acestuia se opun a-mi acorda drepturi asupra proprietatii, motiv pentru care am decis sa apelez la instanta.
In privinta copilului nostru in varsta de 4 ani, tocmai am obtinut prin ordonanta presedintiala consimtamantul de a parasii tara impreuna cu minorul, lucru absolut necesar mie la acest moment.Totodata, avem stabilit termen in februarie pentru incredintare.
Doresc sa introduc o actiune si pentru obtinerea unor drepturi asupra imobilului si dupa lungi discutii, tatal doreste o impacare si pare hotarat sa cedeze proprietatea , dar nu mie ci copilului (minor, 4 ani).
As vrea sa stiu in ce masura este posibil acest lucru si in ce fel ma avantajeaza sau dezavantajeaza.
Va rog sa tineti cont si de faptul ca incredintarea minorului are loc in Februarie si imi poate fi acordata mie.
Va multumesc anticipat.
Minorul poate primi întregul imobil, construcții și teren, fără nici un fel de discuție.
Anterior încheierii contractului va trebui să vă adresați autorității tutelare care va numi un curator în vederea asistării minorul la act, dacă acesta din urmă are 14 ani împliniți, sau reprezentării acestuia, în cazul în care minorul nu are 14 ani împliniți.
Dezavantajul actului este că dumneavoastră nu veți putea face acte de dispoziție cu privire la imobil decât cu încuviințarea autorității tutelare, dacă se dovedește că prin încheierea actului minorul nu urmează a fi prejudiciat în vreun fel. Asta până când copilul va deveni major, moment în care va putea dispune singur de bunurile sale. Dacă veți primi încuviințarea autorității tutelare pentru a vinde, de exemplu, imobilul proprietatea minorului, banii proveniți din vânzare vor fi depuși într-un cont în bancă, pe numele minorului, orice operațiune de retragere de sume din acest cont fiind posibilă doar cu încuviințarea autorității tutelare.