avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Cer scuze administratorilor pentru deschiderea unui nou topic pe aceasta tema. Am citit toate postarile privind iesirea din indiviziune, dar nici una nu se potriveste cu situatia mea.
Fiul meu in varsta de 14 ani detine o cota indiviza de 1/3 dintr-un apartament. Cealalta cota de 2/3 este detinuta de mama sa. Sunt divortat. Copilul mi-a fost incredintat de catre instanta spre crestere si educare. Apartamentul este folosit execlusiv de fosta sotie,

As dori sa stiu:
1. daca pot cere eu iesirea din indiviziune a copilului sau daca trebuie sa se adreseze el instantei.
2. cam cat timp dureaza un astfel de proces.
3. se face o evaluare a valorii de piata a apartamentului sau copilul primeste suma cu care a intrat in indiviziune.
4. cum procedez in cazul in care fosta sotie refuza sa achite suma ce va reveni fiului neu.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:54, 13 Noiembrie 2008
Minorul de 14 ani încheie personal acte juridice, cu încuviinţarea părintelui şi, în cazul actelor de dispoziţie, cu autorizarea autorităţii tutelare.

Aşa fiind, va înainta în nume propriu cererea de partaj, cu încuviinţarea dumneavoastră, şi va fi asistat în timpul procesului.

Imobilul va fi evaluat la valoarea de circulaţie.

Dacă imobilul va fi atribuit mamei, sulta datorată minorului va fi garantată cu un privilegiu asupra apartamentului (echivalentul unei ipoteci) care va permite executarea silită (vînzarea imobilului) în caz de neplată, cu efectul că sulta va fi depusă, după executare, în contul bancar al minorului.

Liviu S.Bordaş
Ipotetic:
1.Dvs. cereti iesirea din indiviziune in numele minorului;
2 .Cu noile dispozitii in materie s-ar putea mai repede (1 an).Daca faceti tranzactie poate si mai putin!
3.Se face o expertiza si se stabileste valoarea imobilului.
4.Daca sotia va fi obligata sa plateasca minorului sulta corespunzatoare cotei detinuta de acesta, hotararea ramasa definitiva si irevocabila se executa silit prin intermediul unui executor judecatoresc.Eventual prin scoaterea la vanzare a imobilului aflat in discutie.
cermak gruianu a scris:

Ipotetic:
1.Dvs. cereti iesirea din indiviziune in numele minorului;



Minorul de 14ani are capacitate de exerciţiu. E adevărat, restrînsă, dar care îi permite să încheie personal acte juridice, spre deosebire de minorul sub 14 ani, care încheie acte juridice prin reprezentant.

Prin urmare, părintele nu poate cere în numele minorului decît în temeiul unui mandat, nu în temeiul reprezentării legale.

Liviu S.Bordaş
Va multumesc frumos pentru completare, stimate coleg! In practica, daca ati avut o asemenea speta, cum ati procedat?
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Va doresc mult succes!!

Alte discuții în legătură

Apartament vandut fara acte si fara acordul unuia din proprietari ContSters137674 ContSters137674 Buna ziua! Am urmatoarea situatie: detin un apartament mostenire de la tatal meu. Pe titlul de proprietate apar eu(3/8) si mama mea (5/8). cand am primit ... (vezi toată discuția)
Capacitate de exercitiu anticipata munteanu mihaela munteanu mihaela s-a schimbat cumva legislatia in materia dobandirii capacitatii de exercitiu anticipata, in sensul ca acum si barbatul minor o poate dobandi prin casatorie la ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil MARGARITc MARGARITc Doresc sa ma ajutati sa obtin informatii privind urmatoarea situatie: Fiica mea, acum in varsta de 11 ani a cumparat prin intermediul unui curator un imobil. ... (vezi toată discuția)