avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... capacitate de exercitiu anticipata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

capacitate de exercitiu anticipata

s-a schimbat cumva legislatia in materia dobandirii capacitatii de exercitiu anticipata, in sensul ca acum si barbatul minor o poate dobandi prin casatorie la 16/15 ani?sau dispozitia a ramas valabila numai pentru femeia care se casatoreste de la 16/15 ani? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:01, 22 Octombrie 2008
Intr-adevar, Codul familiei a fost modificat in acest sens, mai precis art.4 din C.fam. prin legea 288/2007.

"...Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de saisprezece ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai ori, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului in a carei raza teritoriala isi are domiciliul."

Asadar dispozitia se aplica atat in cazul baietilor, cat si al fetelor, incepand cu 16 ani.
ªi nu este o capacitate de exerciţiu anticipată. Este o veritabilă capacitate de exerciţiu, deplină.

Capacitatea anticipată (restrînsă, potrivit unor teoreticieni) este specifică persoanelor juridice, şi anume capacităţii de folosinţă a acestora.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune allexis allexis Cer scuze administratorilor pentru deschiderea unui nou topic pe aceasta tema. Am citit toate postarile privind iesirea din indiviziune, dar nici una nu se ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre un major si o minora slliver slliver Daca se poate infaptui casatoria intre un major si o minora fara consintamantul parintilor? Mai ales ca : Minorul dobândeşte, prin căsătorie, ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma casatoresc, sunt minora arina.dan arina.dan Buna seara. Am 15 ani, sunt cu un baiat (20 ani) de 1 an, vreau sa ma casatoresc cu el, parintii mei sunt divortati, sunt in custodia mamei impreuna cu sora ... (vezi toată discuția)