avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vreau sa ma casatoresc, sunt minora
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vreau sa ma casatoresc, sunt minora

Buna seara. Am 15 ani, sunt cu un baiat (20 ani) de 1 an, vreau sa ma casatoresc cu el, parintii mei sunt divortati, sunt in custodia mamei impreuna cu sora mea (7 ani), in urma cu aproximativ 2 ani tatal meu m`a batut, de fata cu sora mea, pt ca am jignit`o pe femeia din cauza careia a divortat. Dupa divort a batut`o pe mama de fata cu mine si cu sora mea, a fost chemata politia din cauza scandalurilor. Acum nu ma mai inteleg nici cu mama, din pensia alimentara de la tata nu vad nici macar 100 ron pe luna sa`mi iau de imbracat, si este vorba de 1000 ron pensie alimentara. Cand se enerveaza din cauza noteor sau absentelor ma ameninta ca ma omoara, ma jigneste, ultima data mi`a spus ca se omoara ea, ca nu mai suporta. Vreau sa plec de acasa, vreau sa ma casatoresc cu acest baiat, ce pot sa fac ?
Cel mai recent răspuns: ely111 , utilizator 16:27, 4 Septembrie 2011
Nimic , intrucat vârsta minimă de căsătorie este de optsprezece ani. Codul familiei stabileste si o exceptie de la aceasta regula, si anume: pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de şaisprezece ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi ori, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul.
Art. 4 C.fam

Barbatul se poate casatori numai daca a implinit varsta de optsprezece ani, iar femeia numai daca a implinit saisprezece ani. Cu toate acestea, pentru motive temeinice, se poate incuviinta casatoria femeii care a implinit cincisprezece ani. Incuviintarea se poate da de Comitetul executiv al Consiliului popular al municipiului Bucuresti sau al judetului in cuprinsul caruia isi are domiciliul femeia si numai in temeiul unui aviz dat de un medic oficial.
Parerea mea e ca,daca, te casatoresti,chiar si la 16 ani,ai face cea mai mare greseala din viata ta,greseala pe care o sa o regreti toata viata!Habar nu ai, cite lucruri,sentimente frumoase ai sa pierzi si cite dezamagiri o sa ai!Casatoria este o institutie cit se poate de serioasa ,nu este o alternativa la alta situatie.Mentinerea casatoriei pune probleme si oamenilor cu experienta,iar cu experienta ta,sigur nu o sa iasa ceva bun!Gindeste-te foarte bine!Mergi la scoala,traieste-ti prima dragoste,incearca sa mentii linia de plutire si nu o sa regreti!Sper sa iei decizia cea mai buna!Succes!
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2009
ALICE STRECHEANU, Avocat
avocat Strecheanu Alice a scris:

Cf.art.4 alin.1 codul familiei- te poti casatori decit la implinirea virstei de 16 ani.
Exceptie:art.4 alin.2-"Pentru motive temeinice,se poate incuviinta casatoria femeii care a implinit virsta de 15 ani.Incuviintarea se poate da de catre Comitetul executiv al Consiliului Popular al municipiului Bucuresti sau al judetului in cuprinsul caruia isi are domiciliul femeia si numai in temeiul unui aviz dat de la un medic oficial".
.........


:hm: Cred ca art.4 din Codul familiei are alt continut, stabilit prin art. I pct. 1 din Legea nr. 288/2007.
Ar fi mai bine pentru cei care solicita sfaturi in problemele pe care le au , daca se posteaza textele de lege actualizate.
Scuze,mi-am dat seama de eroare imediat!
Art. 4. - Vârsta minimă de căsătorie este de optsprezece ani.
Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de şaisprezece ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi ori, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul.
Dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.
Dacă nu există nici părinţi, nici tutore care să poată încuviinţa căsătoria, este necesară încuviinţarea persoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti.@
__________
@Articolul a fost modificat prin art. I pct. 1 din Legea nr. 288/2007.

Alte discuții în legătură

Varsta pentru casatorie alin241 alin241 am o prietena de 16 ani eu am 27 ani ma pot casatori cu ea? (vezi toată discuția)
Varsta casatorie simona35 simona35 Buna ziua. Daca implinesc 18 ani peste 3 luni,si am facut toate aranjamentele pentru nunta luna aceasta,cum pot sa fac sa ma casatoresc inainte de a implini 18 ... (vezi toată discuția)
Care e varsta legala pentru casatorie? bagdad bagdad am un prieten ce are o relatie cu o minora de15 anisi-ntreaba la cati ani se poate casatori (vezi toată discuția)