Am urmatoarea situatie:
detin un apartament mostenire de la tatal meu. Pe titlul de proprietate apar eu(3/8) si mama mea (5/8).
cand am primit aceasta mostenire eram minora. In aceasta perioada mama mea a vandut apartamentul unei persoane. Tot ce s-a intocmit a fost o chitanta de mana intre ei fara tutorele meu (avand in vedere ca si eu sunt proprietar), chitanta ce nu a fost legalizata si nu s-a intocmit nici macar in fata unui notar sau avocat.
Asta s-a intamplat in 1995.
Respectivul cumparator nu a venit timp de 14 ani sa faca actele, mama l-a cautat dar nu a fost de gasit.
Eu am devenit ulterior majora (in anul 2000). Acum acel cumparator vazand ca au crescut preturile a venit sa ceara intocmirea actelor cu pretul de atunci.
El s-a mutat in apartament dar fara nici un act la mana.
Eu nu am fost de acord sa vand apartametul niciodata.
Ma poate obliga cineva sa intocmesc actele fara sa cer valoarea actuala de piata a apartamentului?
Ce se poate face? in conditiile in care eu nu sunt de acord si nimeni nu s-a exprimat in numele meu ca as fi de acord sa vand acel apartament.
Ma pot duce sa intru in posesia apartamentului meu in conditiile in care detin toate actele apartamentului?
P.S.: se poate considera situatia similara cu cea in cazul in care daca se intocmeste un precontract de vanzare - cumparare iar cumparatorul nu vine sa perfecteze actele banii dati sunt pierduti?
Nimeni nu va poate obliga sa vindeti cota dvs. de 3/8 din apartament. Vanzarea-cumpararea, fiind un act de dispozitie asupra unui bun, poate fi incheiata de persoanele care au capacitate de exercitiu deplina. Minorii sub 14 ani (situatia dvs. la data vanzarii) incheie aceste acte prin reprezentantii legali cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare.
Asadar, pentru a dispune de cota dvs., mama (in calitate de reprezentant legal) avea nevoie de incuviintarea autoritatii tutelare.
Avand in vedere ca, scriptic dvs. si mama sunteti coproprietari asupra imobilului, puteti folosi apratamentul respectiv. Puteti oricand solicita iesirea din indiviziune si chiar atribuirea imobilului catre dvs. cu plata unei sulte catre mama dvs.
Totodata avand in vedere ca respectivul nu are niciun document care sa-i ateste calitatea de proprietar asupra imobilului, puteti promova o actiune in evacuare (reusita in aceasta actiune depinde de pozitia cumparatorului si de argumentele care le veti invoca).
Raportand aceste aspecte la speta dvs., vanzarea incheiata de mama are eficacitate numai in ceea ce priveste cota sa de 5/8 de care aceasta poate dispune in mod neingradit!
Va multumesc pentru promptitudine!
Eu asta am de gand sa fac sa vand acel apartament si sa o despagubesc pe mama mea cu ce i se cuvine. Eu nu imi vreau decat partea din mostenire, avand in vedere ca eu deja platesc un credit ipotecar pentru alt apartament si nu prea imi convine.
Revin cu aceasta problema.....respectivul cumparator vrea acum sa ma dea in judecata cum ca nu vreau sa ii semnez actele si mai nou spera sa castige invocand inselaciune de minori la adresa mamei mele.
Intrebarea mea este: poate acel cumparator sa o acuze pe mama de asa ceva pentru a ma obliga in instanta sa-i semnez actele pentru apartament? Mentionez ca nu a fost intocmit nimic intre ei decat o chitanta de mana avand ca martor decat mama cumparatorului iar eu aveam tutore la acea vreme plus ca au trecut aproape 14 ani de atunci.
Vreau sa stiu cum o poate afecta pe mama mea aceasta situatie.....eu nu vreau si nu voi semna actele ....i-am cerut respectivului macar 1000 euro sa-mi dea si nu a vrut in schimb cauta tot felul de motive sa ma dea in judecata si sa ne faca rau. Pana la urma a cui e vina? a lui ca nu l-a interesat 14 ani de nici un act.
Mostenire minori
Theodor12a
Buna ziua,
Sunt tatal a doi minori, divortat si nerecasatorit si detinator al unui apartament. Deoarece am aflat ca sufar de o boala si este posibil sa ... (vezi toată discuția)