avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii?

un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 euro.
Iurama acestei achizitii intracomunitare firma devine platitoare de tva sau nu?
care este plafonul care nu trebuie depasit pe un an de zile , sau dupa ce cifra de afaceri firma devine platitoare de tva
VA MULTUMESC ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 07:25, 16 Martie 2011
Formular 301 decont special TVA 2010 - decl 301 de pe site anaf.

Decontul special de taxa pe valoarea adăugata, pentru contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal şi care au efectuat achiziţii intracomunitare în luna precedenta, precum şi pentru contribuabilii neînregistraţi şi care nu au obligaţia înregistrării, care au efectuat achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile, contribuabilii care au efectuat achiziţii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, formular 301
iubestedariarta a scris:

Formular 301 decont special TVA 2010 - decl 301 de pe site anaf.

Decontul special de taxa pe valoarea adăugata, pentru contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal şi care au efectuat achiziţii intracomunitare în luna precedenta, precum şi pentru contribuabilii neînregistraţi şi care nu au obligaţia înregistrării, care au efectuat achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile, contribuabilii care au efectuat achiziţii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, formular 301


Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 75/2010 a fost aprobat modelul si continutul formularului 301 – „Decont special privind taxa pe valoarea adaugata” si au fost actualizate instructiunile de completare a decontului special ca urmare a modificarilor aduse articolului 156 indice 3 din Codul Fiscal (CF), referitoare la persoanele care au obligatia depunerii acestui formular.

Obligatia depunerii decontului special de TVA
1. Persoanele inregistrate conform art. 153 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind CF, cu modificarile si completarile ulterioare, dar care nu sunt inregistrate si nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri taxabile – altele decat mijloacele de transport noi si produsele accizabile peste plafonul de achizitii intracomunitare prevazut la art. 126 alin. (4) din CF (10.000 euro la cursul de la data aderarii, respectiv 3,3817 lei/euro). …
[ link extern ] /
jester a scris:

stimata doamna!
va rog sa nu-mi mai citati din codul fiscal sau din alte articole copiate de pe internet.
credeti-ma pe cuvant! cunosc codul fiscal mai bine decat ati crede dvs.

a fi platitor de tva in romania presupune printre altele:
- sa fii inregistrat in scopuri tva cf art. 153 cod fiscal
- sa ai drept de deducere a taxei aferenta achizitiilor de bunuri si servicii
- sa depui lunar/trimestrial decont de tva

a te inregistra in scopuri tva intracomunitar pentru achizitii de bunuri si servicii din UE sau pentru prestari de servicii catre persoane impozabile din UE, presupune:
- sa fii inregistrat cf art. 153^1 cod fiscal
- sa nu ai drept de deducere a taxei aferenta achizitiilor de bunuri si servicii
- sa depui decont special de taxa, formular 301, de fiecare data cand esti obligat la plata taxei, deci sa platesti efectiv taxa catre stat

dvs. faceti mari confuzii si induceti utilizatorii forumului in eroare.
va rog sa studiati problema si sa va cereti scuze!


inclin sa va dau dreptate si sa mi cer scuze
am sunat dimineata la finante comunale si municipal doua explicatii diferite

si am aflat:

neplatitor de tva devine platitor de TVA IN ROMANIA la depasirea plafonului de 35.000 euro la cursul aderarii Romaniei3.3817 lei=118.360lei.

ATENTIE neplatitor de tva pentru prestarii servicii obligatoriu ma inscriu in ROI fara sa depasesc plafonul de 10.000 euro la cursul din ziua emiterii facturi.

pentru achizitii intracomunitare inainte sa depasesc plafonul de 10.000 euro ma inscriu in ROI devin platitor de TVA doar pentru achiziti intracomunitare nu si pentru Romania si intocmesc declaratie speciala si platesc TVA in ROMANIA (pana in 10.000 euro il platesc in Ungaria, spania, germania, etc state membre)

va multumesc ca ne am confruntat in orice RAU exista si un strop de BINE, adevarul este ca asa stiam de la cei ce ne indrumau fiscal : FINANTE vad ca au perseverat in BINE atunci si noi la fel.SANATATE!
persoana care aplica regimul special de scutire si depaseste plafonul de 10.000 euro, adica 34.000 lei, privind achizitiile intracomunitare de bunuri, are obligatia ca inainte de depasirea plafonului sa se inregistreze in scopuri tva pentru aceste achizitii, conform art. 153^1, alin. 1, lit. a) din codul fiscal.

odata cu cererea de inregistrare, persoanele susmentionare vor solicita si inscrierea in ROI, conform art. 158^2, alin. 2 cod fiscal.

dupa aceste formalitati, vor furniza codul de inregistrare obtinut furnizorul stabilit in UE, iar acesta va factura fara tva, operatiunea fiind taxabila in romania, fiind datorata tva 24% catre statul roman prin depunerea decontului special de taxa 301, pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care are loc exigibilitatea.

de asemenea trebuie depusa si declaratia 390, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care are loc exigibilitatea.

intrucat persoanele susmentionate nu sunt platitoare de tva in romania, nu au drept de deducere a taxei si nu sunt obligate sa colecteze tva aferenta vanzarii produselor achizitionate din UE.

inregistrarea in scopuri tva pentru achizitii intracomunitare nu presupune si inregistrarea in scopuri normale de tva, adica nu presupune ca persoana respectiva sa devina platitoare de tva si da depuna deconturi de tva lunar sau trimestrial.

persoanele susmentionate vor deveni platitoare de tva numai in cazul in care depasesc cifra de afaceri de 35.000 euro, adica 119.000 lei.
abia din acel moment vor fi obligate sa colecteze tva aferenta vanzarilor sau prestarilor si sa depunsa deconturi de tva.

raspuns final: persoana care achizitioneaza produse din uniunea europeana a caror valoare depaseste 10.000 euro, nu devine platitoare de tva in romania.
acest lucru se va intampla doar atunci cand veniturile realizate vor depasi 35.000 euro/anual.

jester: ai dreptate, nu te mai everva si sarbatori fericite :) !






Bună ziua!

Am o societate nouă , neplătitor de TVA, înfiinţată februarie 2011. În cursul lunii februarie am achizitionat mere din Italia, şi nu am fost intregistrat în scopuri TVA pentru achizitii intracomunitare. Prima achizitie a fost în 9 feb. o factura de 7200 euro, şi o alta de 7300 euro în 22 februarie. La rubrica de TVA nu este niciun TVA.

As dori să ştiu cum să procedez in aceasta situatie. Ce declaratii să depun in situatia data si ce se mai poate face.
Sunt la prima astfel de situatie de acest fel. Am mers la ADM financiara dar n-am primit niciun raspuns clar.

Multumesc frumos pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Pfa inregistrare in roi? flintes flintes Buna ziua ! In legatura cu inregistrarea mea ca PFA neplatitor de TVA in ROI mi sa raspuns. Pentru a desfasura o activitate in UE trebuie sa ma inscriu in ROI ... (vezi toată discuția)
Ce declaratii trebuie depuse in cazul unei achizitii intracomunitare de servicii pentru un ong mariastatescu mariastatescu Buna ziua! Am un ong care urmeaza sa faca achizii de servicii de cercetare de marketing de la o firma din Cipru (8750 euro). Ce declaratii trebuie sa depun? ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare aby72 aby72 Sunt interesata de aceste achizitii intracomunitare..ma poate ajuta cineva?de curand am deschis firma,(mentionez ca nu este platitoare de TVA) si doresc sa ... (vezi toată discuția)