avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tata - cerere concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tata - cerere concediu crestere copil

Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema cu care ma confrunt de cateva zile si la care cei de la ITM nu mi-au dat nici un raspuns concret. Mai mult, mi-au spus ceva de genul: "procedati conform legii"
Iata problema:
Persoana (tatal) angajata la firma unde lucrez. Sotia (fara serviciu, sau mai bine spus casnica) a nascut acum cateva zile. Tatal (invatat de "vecini si prieteni") solicita concediu de crestere copil.
Care sunt pasii prin care sa fac suspendarea contractului? Daca ar fi vorba de somaj, ar indeplini conditiile (are 12 luni lucrate in ultimele 24).
Dar cu concediul "maternal" chiar nu stiu de unde sa incep.
Va multumesc anticipat tuturor celor ce ma puteti indruma.
Mii de scuze, dar din viteza am postat prima data la Dreptul familiei. Rog moderatorii sa stearga mesajul de acolo.
Cel mai recent răspuns: BogdanNick , utilizator 23:40, 4 Ianuarie 2011
Este corect faptul ca tatal nu poate solicita CCC inainte de trecerea a 42 zile de la nastere - perioada considerata concediu maternal?
Asa am inteles (de la d-na contabila) ca asa este procedura. Si scrie si undeva in adeverinta cu care a venit de la primarie (Anexa II)
In schimb, de la primarie i-au spus angajatului ca pentru tata nu este necesara aceasta perioada.
Eu ce iau de bun? Emit decizia de suspendare acum, sau la 42 de zile de la nasterea copilului? #-o#-o
Repet faptul ca sotia angajatului este casnica, deci nu are cum sa solicite nici concediu medical, nici pre/post natal. Sau, daca sotul ei e de acord, sa ii solicite lui si el sa o plateasca :D
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
BogdanNick, utilizator
Tatal poate solicita CCC oricand de la data nasterii copilului- cele 42 zile se refera la concediu pt. sarcina si lehuzie de care beneficiaza mama - aici nu este cazul.
Tatal poate intra in CCC imediat dupa nasterea copilului .. pentru el nu sunt necesare efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal.
freeelis a scris:

Tatal poate intra in CCC imediat dupa nasterea copilului .. pentru el nu sunt necesare efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal.

Asa gandeam si eu ca ar fi logic. Doar nu a nascut el. Dar v-am spus: am fost contrazis de d-na contabila, care spune ca a mai avut un caz asemanator prin vara.
Dar cam asa se intampla cand un contabil face Resurse umane si o persoana care ar trebui sa faca Resurse umane completeaza doar adeverinte si face contabilitate primara...
Va multumesc foarte mult pentru indrumare.
Uitati prevederea legala - OUG nr.148/2005
Art. 10. - (1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
.....
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului diana03 diana03 daca nu intrunesc conditiile de acordare a concediului postnatal,pot intra direct in concediu de crestere a copilului si sa beneficiez de indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si postnatal natysam_11 natysam_11 Buna ziua Sunt in somaj si urmeaza sa nasc,beneficiez de concediu pre si postnatal sau numai de concediu de crestere a copilului? Cum se poate lua ... (vezi toată discuția)