fratele meu este autorizat PF, nu a fost instiintat niciodata din anul 1995 de cand si-a inceput activitatea ca trebuie sa plateasca contributia la Casa de pensii si nici inspectorul care se ocupa de contabilitate nu i-a pus in vedere ,iar acum in 2010 a fost chemat la Casa de pensiei si pus sa semneze un contract si o declaratie de impunere cu obligatia de plata pe 5 ani in urma si cu fabuloase penalizari. ESTE CORECT? Multumesc mult.
Legea 19/2000 (legea pensiilor) prevede obligativitatea asigurarii in sistemul public de pensii a persoanelor fizice autorizate daca acestea nu isi platesc contributiile la casa de pensii in alt mod (fiind si angajat al unei firme). S-ar putea ca pentru anii 2005, 2006 daca nu a avut venit prea mare sa scape de aceste obligatii (parca 3 x salariul mediu brut din anii respectivi).
Atentie si la sanatate, daca nu a contribuit la sanatate pentru venitul din activitatea PFA 100% va primi si de acolo somatie
Este legal, iar legea se prezuma a fi cunoscuta (in instanta nu se poate apara nimeni invocand necunoasterea legii). Potrivit art. 6 ind. 1, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, ca PFA fratele dvs. avea obligatia sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare. Exceptiile de la aceasta regula sunt reglementate prin alin. (2) al art. 6 ind. 1 din Legea nr. 19/2000. Sa discute cu cei de la pensii, sumele pot fi platite esalonat.
ART. 6^1 - Legea nr. 19/2000
(1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.
Esalonarea nu-si are rostul in cazul datoriilor catre casa nationala de pensii. Nu se castiga nimic, penalitatile curg in continuare pentru contributiile neplatite; chestia naspa e ca se plateste in modul urmator, cea mai veche contributie, urmata de penalitatile aferente acesteia, tot asa pina se ajunge la zi. Sistemul e diferit la sanatate unde puteai plati prima data contributiile datorate pe ultimii 5 ani si puteai esalona penalitatile.
Esalonare la pensii doar daca nu sunt bani, altfel la dobanda(penaltatile) de 18%/an cat "ofera" statul nu se prea merita sa esalonezi