avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate fost sot vs tata natural
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate fost sot vs tata natural

Buna ziua

Am un copil de 6 luni nascut la o luna dupa ce am divortat de sot, care nu e in fapt tatal copilului. La primarie au trecut in certificatul de nastere pe fostul sot ca tata, am inteles ca asa spune legea. Fostul sot nu stie de copil, eram despartiti de cativa ani buni, el este acum la munca in Italia si sansele sa ne mai intalnim vreodata sunt minime, eu m-am mutat in alt oras. Problema e acum cu tatal natural al copilului, care m-a dat in judecata pt paternitate si program de vizitare la copil. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. poate obtine drepturi de tata atat timp cat in certificatul de nastere figureaza fostul sot si nici eu nisi el nu facem tagada paternitatii?
2. daca la prima intrebare raspunsul este afirmativ, este obligatoriu sa-i poarte numele copilul?
3. tinand cont de varsta copilului, i se poate da dreptul sa-l ia la el cateva ore pe zi ?
Precizez ca din motive pe care nu vreau sa le detaliez eu as prefera ca tatal sa iasa din viata noastra, pentru binele copilului.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:17, 20 Martie 2008
sa stiti ca daca tatal natural castiga procesul, nu aveti cum sa-l scoateti din viata dvs. si a copilului. deocamdata copilul e mult prea mic ca sa fie luat de la domiciliul dvs., dar in viitorii ani sa va pregatiti si la aceasta chestie, pentru ca se va stabili alt tip de program de vizitare cand tatal il va putea lua la el acasa cateva zile pe luna si chiar si in concediu. dar acum la 6 luni...e prea mic sa fie luat de acasa de la mama lui...mai ales daca e sugar:P
Varsta nu mi se pare a fi impediment si eu consider ca da, poate fi luat si e si recomandat.
Nu inteleg de ce credeti ca i-ar fi mai bine copilului sa ramana fara tata si sa creasca avand probleme sociale si emotionale, eu nu sunt de acord.
Oricum, nu e treaba mea.
Nu cred ca actiunea tatalui e admisibila, copilul are deja un tata. Dar... nu se stie niciodata... :P
Depinde daca ne-ati spus tot ceea ce a cerut... Cred ca o contestare a filiatiei fata de tata are toate sansele de succes si, daca e destept sau are avocat, le face pe amandoua ca sa faca un singur test ADN. :D

Ii doresc mnulta bafta si mi se pare fantastic faptul ca un barbat s-a trezit atat de repede, de regula le ia mai mult. Probabil ca tine la copil ori macar si-a dat seama ca are o responsabilitate. Daca facea actiunea numai ca sa o amarasca pe mama, o facea pentru incredintare, dar omul stie binele copilului si cere doar vizita!!! Bravo lui!
Pana nu faceti TAGADA PATERNITATII, actiunea adevaratului tata va fi respinsa ca INADMISIBILA DE INSTANTA.
Vedeti ca termenul legal in care tatal din acte ( nu adevaratul tata ) poate deschide actiunea in tagada paternitatii este de 6 luni de la data la care acesta afla de nasterea copilului.
Deci, nu ma refer la adevaratul tata pt ca acesta nu are dreptul de a deschide actiunea.Acesta depinde efectiv de tatal din acte.
Si mama ar avea dreptul de a deschide actiunea in tagada ( relativ mai nou).

avocat Claudiu Lascoschi
Claudiu, termenul de prescriptie pentru actiunea in tagada paternitatii este de 3 ani de la nasterea copilului (tot mai nou). Pentru cazul in care e pornita de mama termenul curge de la data nasterii copilului si pentru cazul in care e pornita de fostul sot termenul curge de la data cand acesta A LUAT CUNOSTINTA de nasterea copilului (dupa cate spune doamna, fostul inca nu stie de copil).

Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2008
romascanu, moderator
AVLIL a scris:

...
Ii doresc mnulta bafta si mi se pare fantastic faptul ca un barbat s-a trezit atat de repede, de regula le ia mai mult. Probabil ca tine la copil ori macar si-a dat seama ca are o responsabilitate. Daca facea actiunea numai ca sa o amarasca pe mama, o facea pentru incredintare, dar omul stie binele copilului si cere doar vizita!!! Bravo lui!


Avlil, barbatul asta s-a trezit de cand eram insarcinata, intai m-a amenintat ca ma omoara si pe mine si pe copil, apoi i s-a parut mai distractiv sa-mi faca viata un iad (asta e exprimarea lui) si mi-a jurat ca se va folosi de copil cat va putea ca sa imi faca rau. Asa ca 'ai dreptate', bravo lui. Stia ca nu are sanse sa demonstreze nimic impotriva mea ca mama, conditii materiale am mai bune ca el, eu zic ca pentru a-si atinge scopul a cerut foarte bine ce a cerut... Crezi ca e un model demn de urmat pentru copilul meu? Apropo, amenintarile astea le am inregistrate in discutii telefonice, le pot folosi la proces daca va fi cazul ?(sper sa nu ajung acolo)
A cerut sa fie recunoscut ca tata al copilului, sa-i poarte numele si dreptul de vizita, atat.
La 6 luni copilul depinde destul de mult de laptele meu, nu are program de somn fix, cu siguranta va trebui sa fie trezit sau la plecare sau cand se intiarce, daca il va lasa sa doarma, e normal asa ceva? Inca ceva, a cerut ca eu sa-i duc copilul la domiciliu, asa se procedeaza?


Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii vivas vivas Sunt divortata si am un copil minor.In timpul casatoriei,am mai stat despartita de sotul meu si am avut o legatura si cu-n alt barbat.Are dreptul acel barbat ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)
Sunt casatorita ,dar am un baietel de 1 an jumate conceput cu un alt barbat .acesta ma poate da in judecata pt recunoasterea copilului ? maryaaa maryaaa Buna seara .Problema mea este mai ciudata si mai rara ...Sunt casatorita de 10 ani ,dar in ultima perioada rewlatia mea cu sotul meu a inceput sa se ... (vezi toată discuția)