avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire RCA - Investigatie privin producerea ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire RCA - Investigatie privin producerea accidentului

Buna ziua,

Am o intrebare referitoare la desfasurarea unei investigatii privind producerea unui accident, investigatie pe care asiguratorul are dreptul sa o faca in baza ordinului 21/2009 art.36, pentru ca nu exista proces verbal de la politie, doar constatare amiabila intre parti.
Am fost implicat intr-un accident, lovit din spate de catre un alt participant la trafic. Nu am facut proces verbal, dar am completat constatarea amiabila si am luat de la cel care ma lovit, copie dupa asigurare, permis, talon, buletin (tot ce trebuia), soferul fiind din Ploiesti, iar eu din Cluj.
Cand am venit la centrul de dauna al asiguratorului ca sa deschid dosarul de dauna, mi s-a spus ca mai trebuiie si poze cu masina care ma lovit, si declaratie de la soferul vinovat...aici e problema: soferul nu vrea sa dea declaratie, masina si-a reparat-o rapid fara vre-un act de la service.
Intrebarea mea este: Eu sunt cel care ar trebuii sa umble prin Ploiesti dupa declaratii si poze? sau asiguratorul e obligat sa faca asta? aceste proceduri fiind parte din investigatia lor...Este scris ceva in legislatie referior la asta? Eu am cautat si nu am gasit nimic...si asiguratorul spune ca e problema mea daca soferul vinovat nu vine sa dea declaratie si sa i se faca poze la masina...Daca ma puteti ajuta cu ceva v-as fii recunoscator!

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
Mikutzu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mikutzu , utilizator 09:03, 11 Februarie 2011
Asiguratorul este obligat sa va deschida dosarul de dauna si sa va faca constatarea , dar nu este obligat sa va dea " achita asigurator ".
In aceasta situatie va puteti face reparatia si sa solicitati despagubirea. In termen de 15 zile sunt obligati sa o achite daca nu , penalitati de 1% pe zi de intarziere.
Era necesar ca dupa eveniment sa mergeti imediat la asiguratorul celui considerat vinovat pentru a va deschide dosar de dauna si atunci nu mai aveau motiv sa va plimbe. Cum sunteti din localitati diferite asiguratorul era obligat sa faca apel la omologul sau din Cluj ca sa faca pozele necesare nu sa va puna pe dv sa umblati pe drumuri. Declaratia vinovatului este semnatura data pe constatul amiabil ( banuiesc din ce ati declarat ca a semnat asa ceva).
Va multumesc de raspunsuri...
Tin sa mentionez ca accidentul s-a produs vineri 01.10.2010 la ora 22:00 pe Valea Oltului asa ca nu am avut unde sa mergem la EUROINS...el mi-a dat toate cele ce tineau de el, iar eu am venit la Cluj luni dimineata si am deschis dosarul de dauna...
Deci dosarul este deschis dar nu se vede nici o rezolvare, pentru ca, zic ei, lipsesc pozele si declaratia individului. Pe individ l-am sunat chiar eu, pentru ca ei in 2 luni de zile nu au fost in stare sa ii trimita o scrisoare pt a-l solicita sa dea declaratie (cu toate ca in ordinul 21/2009 scrie ca ei trebuie sa ceara in scris orice document de care au nevoie la investigatie), s-a dus la sediul lor din Ploiesti dar s-a suparat ca cei de acolo au vb urat cu el si a plecat fara sa dea declaratia (si mi-a promis ca nu mai merge).
Conform ordinului 21/2009, asiguratorul are 3 luni la dispozitie sa faca investigatii, adica in cazul acesta pana in 04.01.2011, dar cred ca nu se va rezolva nimic pana atunci, daca pana ieri nu au trimis inca scrisoare la celalalt sofer...nu stiu ce voi putea face dupa aceea...
Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Mikutzu, utilizator
Formularul de constatat amiabil se depune de ambii conducatorii, care vor depune declaratii privind modul de producere a accidentului. De asemenea trebuie prezentate ambele autovehicule avariate pentru a face constatatrea avariilor si fotografierea acestora. Daca in termenul legal de rezolvare a dosarului nu se va depune declaratia celuilalt coducator auto si nu se vor face fotografiile necesare dosarul poate fi respins din cauza lipsei unor documente din dosar.
In aceastasituatie nu va ramane decat calea justitiei.
Succes!!!
...Au trecut 4 luni de zile de cand am deschis dosarul de dauna...si nimic...aceeasi poveste, ca dosarul nu e complet...Sunt disperat!!!

1.Credeti ca in instanta voi avea castig de cauza?
2.Cat credeti ca ar dura rezolvarea in instanta?
3.Pe cine ar trebuii sa dau in judecata in acest caz, pe asigurator sau pe sofer ???

Soferul mi-a dat toate actele necesare din partea lui, in noaptea in care s-a intamplat accidentul, doar ca dupa 2 luni si ceva, cand i-au fost cerute in scris de catre asigurator, conform ordinului CSA 5/2010 Art. 36, pozele si declaratia, acesta nu a mai vrut sa se prezinte la asigurator...totusi el trebuia sa se prezinte sa declare accidentul la asigurator in 48 de ore, dar asta nu consider ca e problema mea...ci asiguratorul trebuie sa aiba ceva metode de constrangere...

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Problema dauna totala euroins aurelian.f aurelian.f Buna ziua, Am o problema ce poate fi considerata ceva mai delicata cu asiguratorul euroins. Anume: pe data de 04.11.2009 am fost implicat intr-un accident ... (vezi toată discuția)
Firma de asigurare nu despagubeste accident rutier mariusbv81 mariusbv81 Buna ziua. In data de 15 August conduceam auto personal din directia Alba catre Teius, iar la un momentdat eram in depasirea altui autovehicul cand si acesta a ... (vezi toată discuția)
Impact autoturism - tir roxana75 roxana75 Buna ziua, In urma cu o saptamana autoturismul pe care il conduceam regulamentar a fost agatat de remorca unui TIR care a schimbat banda fara sa se asigure si ... (vezi toată discuția)