avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie forțatã de șef sau concediere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie forțatã de șef sau concediere indisciplinarã

Lucrez de 4 ani ca sofer transport persoane pe un autocar.Romania-Portugalia.In decembrie nu am efectuat nici o cursa,asteptand acasa.Mentionez ca plecarile sant in zilele de miercuri.In data de 14.12.2010.seful mi-a spus ca nu mai plec in acest an in cursa.Am acceptat.Fiind liber mi-am facut program.In data de 18.12.2010. sa programat o cursa speciala.Am fost anuntat in seara de 17.12.2010.prin sms de secretara,dar fara detalii.Ora plecarii nu a fost stabilita,din acest motiv l-am sunat pe seful meu sa-l intreb de ora de plecare si sa il anunt ca pe la ora 15 ajung la servici.Convorbirea telefonica a fost la ora 13.A acceptat si a spus sa ma grabesc.La ora 13.30 m-a sunat secretara sa nu ma mai grabesc pentru ca pleaca altcineva in cursa,si sa trec pe la firma sa imi dau demisia.Salarul datorat o sa-mi trimita cu colegi,nu trebuie sa ma prezint la decont care de regula era in zilele de marti
Astazi21.12.2010.ma sunat secretara si mi-a transmis mesajul sefului.Sa-mi scriu demisia sau imi desface contractul de munca cu litera i.In data de 18.12.2010.am incercat sa vorbesc telefonic cu seful meu,dar mi sa respins apelul. Daca nu poate si nu vrea sa colaboreze cu mine am spus ca sa ma concedieze pentru ca eu nu vreau sa demisionez.Am drept la somaj daca raman fara loc de munca.
Cel mai recent răspuns: andrei_coma , utilizator 10:38, 22 Decembrie 2010
Buna seara !
Daca treaba ar sta cum vrea sefu' ....
1. Demisia este un act uniulateral al angajatului , asa ca nu are cum sa va oblige sa va dati demisia .
2. Desfacerea disciplinara a CIM presupune respectarea procedurilor prevazute de Codul Muncii , dupa parcurgerea carora se poate dispune eventual incetarea CIM ...
3.In masura in care nu respecta prevederile legale puteti actiona in instanta angajatorul , termenul inauntrul caruia puteti actiona fiind de 30 de zile de la data comunicarii deciziei atacate ...
4. Daca CIM inceteaza pt motive imputabile dvs. ( cum e demisia ) atunci nu beneficiati de indemnizatie de somaj ..
D-le Gyuszy,

Se pare ca omiteti sa ne spuneti esentialul .

Ce a deteterminat decizia sefului de incetare a raportului de munca cu dvs.?
Nu a fost vorba cumva de un act de insubordonare din partea dvs.?
Inclin sa cred ca vi s-a comunicat o ora la care trebuia sa va prezentati , sau cel putin trebuia sa aveti cunostinta despre aceasta , si cu toate acestea nu ati respectat-o .
Daca este asa , atunci seful este indreptatit sa va desfaca CIM-ul , ba chiar sa se indrepte cu actiune civile pentru daune-interese impotriva dvs. in temeiul raspunderii contractuale.

Ma indoiesc ca a vrut sa va trimita in cursa cu o seara inainte , si a doua zi , brusc renunta definitiv la colaborarea cu dvs.

Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Domnule prodiamant .Dimineata ma duc la sef la audienta.Nu omit esentialul din aceasta intamplare.Ma deranjeaza faptul ca daca seful meu vorbind personal cu mine mia spus sa ma grabesc si nu conteaza intarzierea de 1-2 ore,fiind vorba sa ajung in spania cu autocarul gol sambata seara si intoarcerea era abia duminica dimineata.Si peste aprox.20 de minute ma suna secretara ca sa nu ma mai grabesc...etcAsta se considera insubordonare si pot fi pedepsit si obligat sa demisionez?
Cel mai bine ar fi sa nu va dati demisia. Daca demisionati nu mai beneficiati de ajutorul de somaj.
Daca ati gresit asa de grav trebuia sa va cerceteze disciplinar, iar contractul de munca nu se mai desface cu litera ,,i,, asa ca nu va faceti griji. Daca vrea sa va dea afara trebuie sa va concedieze, si asta inseamna sa va desfiinteze postul. Aceasta decizie o puteti contesta la tribunal in termen de 30 de zile. Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea cim si abuzuri Adrian36 Adrian36 Sunt angajat la o firma de curierat din Bucuresti dar cu punct de lucru la Tulcea.De cateva zile unul dintre sefi imi spune sa-mi dau demisia, caci ei vor sa ... (vezi toată discuția)
Demisie sau concediere? georgika georgika Buna ziua, Am si nevoie urgent de raspunsuri ! Lucrez la o firma unde sunt pe post fix,nu lucrez pe banda k sa fie nevoie sa stau neaparat la postul meu ... (vezi toată discuția)
Cum intru in somaj dupa concediu cerestere copil? roxibela roxibela mai am 8 zile pana la incetarea ccc si sefa mi-a spus ca nu mai are nevoie de mine la firma,cum pot intra in somaj?Am dreptul?Daca da ce trebuie sa fac sa pot ... (vezi toată discuția)