daca X si Y sunt asociati intr-un SC si X este administrator de cand SC a fost infiintata,iar X este proprietarul unui imobil,imobil pe care il vinde catre SC in anul 2003 actul prefectandu-se la notar,la notar a semnat X pentru imobil si Y pentru SC,poate X sa ceara nulitatea contractului de vanzare-cumparare in 2010 deoarece nu a existat hotarare AGA intre cei doi asociati X si Y sau pentru ca nu sa semnat pentru SC de catre administrator?
va multumesc!
Leonida
Daca speta nu este pur ipotetica ar fi interesant de vazut si care sunt clauzele din contractul de societate si statut.
Oricum, despre achizitionarea unui imobil fara hotatrarea AGA parerea mea este ca fiind o chestiune ce tine de conventia partilor nu ar putea fi invocata decat nulitatea relativa. Problema este ca nulitatile relative sunt prescriptibile si aici s-a depasit demult termenul general de prescriptie.
In ceea ce priveste semnarea contractului, legea permite administratorului sa transmita puterea de reprezentare altei persoane, evident cu conditia ca aceasta facultate sa fi fost prevazuta expres in actul prin care i s-a conferit calitatea de reprezentant al societatii (actul constitutiv sau hotararea AGA).
Daca administartorul fara a avea dreptul, a substituit o alta persoana, in principiu, va raspunde solidar cu acea persoana pentru eventualele prejudicii suferite de societate. Mai mult, in cazul substituirii fara drept a altor persoane, actul incheiat nu este opozabil societatii.
Pe de alta parte , contractul este legal incheiat , fiind semnat de unul din asociati , in calitate de cumparator, avand calitatea ceruta de lege , ca reprezentant.
Chiar daca ar fi necesara existenta Hotararii AGA , cu privire la achizitia imobilului , acest lucru nu poate atrage nulitatea contractului , legal incheiat.
In alta ordine de idei - nulitatea actului juridic civil - pe care doriti sa o invocati , ar trebui sa fie absoluta , pentru ca altfel dreptul la actiune ar fi prescris.
Ori situatia data nu intruneste elementele cerute de lege pentru invocarea nulitatii absolute a contractului .