avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier pe trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier pe trecerea de pietoni

Buna Ziua - ma numesc STEFAN si am cateva intrebari > Mai intai sa va explic pe scurt cazul !
Sora mea a fost lovita din plin de o masina pe trecerea de pietoni in urma cu doua luni ! Accidentul a fost extrem de grav pentru ca a necesitat transport SMURD imediat la Bucuresti ! In bucuresti a fost internata intr-o sectie ATI cu multiple traumatisme ( cranio -cerebral . toracic - oase rupte coaste rupte come profunde etc etc etc plus posibilele complicatii care au aparut ) . Din fericire medicii au facut minui si i-au salvat viata ! Spitalizarea la bucuresti a fost de 6 saptamani > Acum este transferata intr-un alt spital de recuperare din tara unde urmeaza anumite proceduri ! Momentan pacienta este stabila comunica dar are anumite sechele printre care si neurologic ( nu stie de ce este in spital si nu retine nimic din ce vorbim cu ea)
RUGAMINTEA MEA ESTE URMATOAREA ! SA NE INDRUMATI SI SA NE SPUNETI CARE SUNT PRIMI PASI CE TREBUIESC URMATI DE AICI IN COLO !
DOSARUL SE AFLA LA POLITIE IAR CEI CARE SUNT RASPUNZATORI DE PRODUCEREA ACCIDENT SUNT OAMENI CU INFLUENTA . AVEM MARE NEVOIE DE SFATURILE DUMNEAVOASTRA !
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:48, 27 Decembrie 2010
In acest caz competenta de a efectua urmarirea penala apartine politiei judiciare,insa sub supravegherea procurorului tocmai pentru ca actele de urmarire penala sa fie efectuate conform legii.Daca sunteti nemultumiti de modul in care se desfasoara urmarirea penala va puteti plange procurorului care supravegheaza urmarirea penala, acesta avand obligatia ca in termen de cel mult 20 de zile, sa rezolve plangerea si sa comunice de indata modul in care a fost rezolvata plangerea dumneavoastra.Si impotriva masurilor luate de procuror se poate formula plangere la prim-procurorul parchetului,putandu-se merge in cazul in care s-a dispus netrimiterea in judecata, pana la instanta de judecata in temeiul art 278 indice 1 (sper sa nu fie cazul sa ajungeti aici). In timpul judecati daca, printre altele cei responsabili de producerea accidentului sunt oameni cu influenta puteti cere stramutarea cauzei la o alta instanta de acelasi grad, dar din alta localitate.Cererea de stramutare se adreseaza Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Competenta apartine Politiei Rutiere- Serv.Cercetari Penale.
In termen de 2 luni de la cunoasterea autorului faptei,trebuie formulata plangere penala pentru lovire si alte violente.
Dupa iesirea din spital,sora dvs.trebuie sa mearga la medicul legist pentru a obtine un certificat medico-legal cu privire la numarul de zile de inmgrijiri medicale necesitate pentru refacere.
Numarul de zile este cel care va stabili incadrarea juridica a faptelor.
Trebuie ca in acest moment sau pana la citirea rechizitoriului in instanta sa se constituie parte civila si sa solicite obligarea vinovatului la plata despagubirilor civile si a daunelor morale.
Ultimele se refera la contravaloarea suferintelor sale dupa comitertea faptei si nu sunt cuantificabile,instanta urmand sa se pronunte in functie de suma solicitata in acest sens,
Pastrati orice chitanta,factura si orice act justificativ al costurilor efectuate cu ingrijirea,medicatia,refacerea pe care le veti depune la dosar pentru ca toate pretentiile acesteia vor fi acordate in functie de dovedirea lor cu acte,martori,expertize,etc.
Daca sora dvs si-a pierdut capacitatea de munca sau aceasta ii va fi diminuata ,trebuie efectuata o expertiza medicala care sa concluzioneze asupra acestei situatii si asupra legaturii de cauzalitate cu accidentul suferit.
Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa si nu ale infractiunii de loviri sau alte violente.
gabi_vin a scris:

Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala din culpa si nu ale infractiunii de loviri sau alte violente.


Eu ma refeream la inaintarea plangerii penale in termenul legal,intitial sub acest aspect,incadrarea juridica corecta urmand sa fie stabilita dupa emiterea certificatului medico-legal.
Este probabil sa fie vorba despre aceasta incadrare,de vatamare corporala din culpa,dar aceasta va fi concretizata dupa consultul legistului si emiterea certificatului.
Va multumesc pentru raspunsul rapid ! Avem un drum lung de parcurs ! Momentan sora mea trebuie sa urmeze tratamentele de refacere - alte operatii ( are tije si metale bagate pe zona toracica ) deja a depasit doua luni de spitalizari . Asteptam pana la emiterea certificatului medico -legal ...si cel mai probabil vom angaja un avocat cu experienta .....sa se ocupe de caz .....si cel mai probabil din bucuresti ( avem pe cineva recomandat ) pentru ca in orasul nostru cei inculpati pot cumpara pe orcine si orice ...deci nu am incredere . multumesc STEFAN

Alte discuții în legătură

Accident rutier..ce sa fac? Adicu85 Adicu85 Buna ziua! In data de 8 decembrie am avut un accident rutier.Din cauza faptului ca in momentul impactului mi-am pierdut conostiinta, nu mai stiu exact ce s-a ... (vezi toată discuția)
Certificat medico legal Stan corina Stan corina Cum pot obține un certificat medico legal dacă au trecut 30 zile de la datat accidentului? Nu vreau sa-i fac plângere șoferului sau sa-i cer daune, îmi ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier ContSters192371 ContSters192371 Mama mea,in varsta de 70 ani a fost victima unui accident rutier pe trecerea de pietoni.Afost dusa cu echipajul SMURD la spital pentru politraumatisma multiple ... (vezi toată discuția)