avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... conditii aplicare art 16 legea 143/2000
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

conditii aplicare art 16 legea 143/2000

O cunostinta de-a mea este in arest preventiv, cercetata pentru consum si trafic de droguri de mare risc. La momentul arestului a avut un avocat din oficiu, care l-a sfatuit sa colaboreze cu procurorii DIICOT pentru a obtine o reducere a pedepsei, lucru pe care acesta l-a si facut. A declarat tot ce stia, de unde isi procura droguri, cum le vindea etc. inclusiv propria vinovatie. Dosarul inca se cerceteaza, insa, avocata ulterior angajata (nu cel din oficiu) a constatat ca procurorul DIICOT refuza sa porneasca dosarul cu acel articol 16, motivand ca informatiile pe care inculpatul le-a furnizat nu sunt suficiente (?!) desi initial toate declaratiile pe care le-a facut acesta, declararea vinovatiei, inclusiv identificarea foto pe care acesta a facut-o celorlalti suspecti a pornit de la aceste premise. Ce se mai poate face in acest caz?
Multumesc pentru ajutor!
Art. 19. - Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct. 1 si 2, si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta sau faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de leg.IN legatura cu aceasta lege daca ma puteti ajuta cand se aplica art 19?la faza inceperi urmariri penale sau cand individul respectiv este trimis in judecata?sotul a facut un denunt dupa care nu ia fost aplicata art 19.fiindca judecatorul a motivat ca persoana respectiva nu este trimis in judecata doar a inceput urmarirea penala fata de el.precizez ca am primit o foaie de la procuror prin care ne aduce la cunostinta ca am ajutat la indentificarea pers care a comis o fapta grava.cand se aplica art va rog frumos?

Decizia procurorului nu se poate ataca din cate stiu eu.
Daca nu va retine in rechizitoriu prevederile art. 16 nu veti beneficia de reducerea pedepsei.
Legea va da dreptul de a va angaja si doi avocati.Si daca credeti ca aveti dreptate cu privire la acest aspect nimic nu va impiedica sa va angajati mai multi avocati.
Mai poate exista si varianta sa platiti un avocat care sa se informeze care este problema concreta si sa analizeze totul in mod impartial.Adica sa se ocupe doar de aceasta problema si sa incerce sa se lamureasca sau sa il lamureasca pe procuror.

Art. 19. - Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct. 1 si 2, si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta sau faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de leg.IN legatura cu aceasta lege daca ma puteti ajuta cand se aplica art 19?la faza inceperi urmariri penale sau cand individul respectiv este trimis in judecata?sotul a facut un denunt dupa care nu ia fost aplicata art 19.fiindca judecatorul a motivat ca persoana respectiva nu este trimis in judecata doar a inceput urmarirea penala fata de el.precizez ca am primit o foaie de la procuror prin care ne aduce la cunostinta ca am ajutat la indentificarea pers care a comis o fapta grava.cand se aplica art va rog frumos
Potrivit art. 19 din Legea nr. 682/2002, persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct. 1 si 2, si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta sau faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.

Potrivit art. 2 lit. a) pct. 1 si 2 din lege:

a) martorul este persoana care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
1. are calitatea de martor, potrivit Codului de procedura penala, si prin declaratiile sale furnizeaza informatii si date cu caracter determinant in aflarea adevarului cu privire la infractiuni grave sau care contribuie la prevenirea producerii ori la recuperarea unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin savarsirea unor astfel de infractiuni;
2. fara a avea o calitate procesuala in cauza, prin informatii si date cu caracter determinant contribuie la aflarea adevarului in cauze privind infractiuni grave sau la prevenirea producerii unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin savarsirea unor astfel de infractiuni ori la recuperarea acestora; in aceasta categorie este inclusa si persoana care are calitatea de inculpat intr-o alta cauza;

Problema este legata de tragerea la raspundere penala si si de dispozitiile prevazute de art. 2 lit. a) pct. 1 si 2 din lege.
Dupa parerea mea trebuie studiat in amanunt cazul deoarece la o prima vedere nu pare sa beneficieze de acest text de lege.
Aveti posibilitatea de a se motiva in apel considerentele pentru care s-ar putea aplica, dar trebuie analizat totul in concret.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca veti reciti cu atentie art.mentionat chiar de dvs., in situatia in care toate celelalte conditii prev. de lege (inclusiv C.pr. pen.) sunt indeplinite, puteti prin avocat, in tot timpul urmaririi penale, sa incercati incadrarea in prevederile acestui articol. Chiar si in situatia in care procurorul nu ar prea dori, avocatul ar fi trebuit sa fie prezent la audieri si sa asigure clientul de realizarea actelor si faptelor care pot proba facilitarea identificarii si tragerii la raspundere a altor persoane, de catre clientul sau, prin consemnarea anterioara denunturilor, a intentiei acestei cooperari.
Daca insa acest fapt, in mod regretabil si cauzat de aspecte care imi scapa, nu s-a realizat, se poate incerca acest lucru, pe cat posibil prin indeplinirea conditiei alternative prevazute de acelasi articol, de a face acelasi lucru pe timpul judecatii! Insa in faza judecatii este f. important sa se poata proba ca denunturile, facilitarea etc. sunt facute inaintea descoperirii acestora de catre organele de cercetare sau de catre instanta de judecata...ceea ce este mai greu, daca nu reiese in mod clar din actele (audierile consemnate de organele de cercetare si urmarire penala) din dosar. Avocatul dvs. trebuie sa coroboreze denunturile dvs. cu scoaterea in evidenta inclusiv a datei consemnarii acestora si a tuturor elementelor concludente referitoare la indeplinirea conditiilor prev. de articolul de lege mentionat.
Succes!
Va multumesc pt sfat eu cred ca in recurs ni se va aplica defapt sper.

Alte discuții în legătură

Articolul 19 legea 682/2002 danpopescu20016 danpopescu20016 Buna ziua, spuneti-mi va rog frumos, mai este in vigoare articolul 19 /legea 682/2002 ? \"Art. 19. Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 ... (vezi toată discuția)
Sentinta penala ROMANIAlibera ROMANIAlibera BUNA AS DORI SA STIU INTRO SENTINTA PENALA JUDECATORUL TRE SA MOTIVEZE TOATE CERERILE DEPUSE DE AVOCAT?INDIFERENT CA ADMITE SAU RESPINGE CEREREA?TRE SA ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa ContSters180487 ContSters180487 Fratele meu are sentinta definitiva de 17 ani pentru trafic de droguri de mare risc a fost fugit in Anglia 3 ani dupa care l-au prins si urmeaza sa fie ... (vezi toată discuția)