avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inventarierea si stabilirea procentului exact pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inventarierea si stabilirea procentului exact pentru partile comune

Vreau sa intreb si eu daca s-a incercat sau chiar s-a facut in blocul dumneavoastra acea inventariere a tevilor comune, pentru a se stabili cu exactitate procentul din valoarea totala a facturii blocului care se va trece la caldura, in contul consumului comun (am inteles ca 30% pentru decembrie, ianuarie, februarie si 50% pentru octombrie, noiembrie, martie aprilie este procent valabil numai pentru sezonul acesta de incalzire si pana iarna viitoare toate blocurile ar trebui sa incheie aceasta inventariere).
Am vazut ca cei de la firmele de repartitoare se ofera sa faca acest lucru contra cost.
O alta intrebare ar fi daca stiti cat ar fi acest cost pentru realizarea inventarierii de catre firmele de repartitoare si daca cineva a incheiat-o, cat a iesit acest procent real pentru partile comune (calculat stiintific, sa zic asa).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: patrician , utilizator 21:18, 27 Decembrie 2010
Nu am facut inventarierea si nici nu aveam de gand.
Ori reziliem contractul cu firma de repartitoare si le citim singuri manual ori ne luam niste repartitoare cu sistemul de citire cu tot si ne facem singuri calcul.
Noi avem centrala de bloc si o parte au centrala proprie.
Da, eu am facut in blocul in care locuiesc . Este relativ simplu , trebuie doar un subler si o ruleta , pix si hartie , plus un pic de rabdare. Se masoara absolut toate tevile, incepand din subsol, dupa vana de incalzire, casa scarii (daca este cazul, eu le-am dezafectat )pana la ultimul etaj, in apartamente. Firmele de repartitoare incaseaza 5 lei de apartament si ceva mai mult pt subsol, plus deplasarea. In cazul in care nu sunt acasa toti proprietarii (si nu vor fi) platiti de fiecare data aceasta deplasare (cam 35 de lei) E mai mult bataie de cap cu masuratorile facute de ei. In cazul meu procentul a iesit cam 7% la partile comune, dar am auzit si de 5 sau 35 %, depinde de la caz la caz si de cat de exacta este masuratoarea. Desigur, ca si repartitoarele in sine, asta este in favoarea unora si in defavoarea altora. Scazand pretul/unitate la partile comune, creste valoarea/unitate la consumul individual.
Nu va obliga nimeni sa faceti aceste masuratori, dar va veti autosesiza cand veti plati acele procente de 50 resspectiv 30 % din factura, reprezentand parti comune. Am uitat sa precizez ca afara de masuratori , mai trebuie montat 1 repartitor de costuri pe teava de tur din subsol, care mai costa aproximativ 130-170 lei , depinde de model (optic sau radio) , o schita a apartamentelor pe etaj si determinarea punctului cardinal pe care este construit blocul, acestea putand fi luate din cartea tehnica sau daca nu exista , din schitele apartamentelor, fiind necesar doar cate un plan pe fiecare coloana.
O zi buna.
@drg75
Aşa cum într-un bloc fără repartitoare, cota procentuală se determină ca raport între SET spaţii comune şi SET total, în mod similar, în blocul cu repartitoare, cota procentuală se poate determina în modul cel mai transparent şi exact, ca raport între numărul de unităţi de consum înregistrate de repartitorul montat în spaţiile comune şi numărul total de unităţi înregistrate de toate repartitoarele din bloc.
Această metodă, menită să aplaneze neînţelegerile dintre proprietari, se poate aplica numai dacă se determină suprafaţa echivalentă termic din spaţiile comune, sarcină care revine firmei de repartitoare şi nu asociaţiei de proprietari.
Pentru determinarea acestei suprafeţe, asociaţia de proprietari trebuie să întreprindă o singură acţiune, cu un efort minim şi fără cheltuieli nejustificate, respectiv să predea firmei de repartitoare un inventar cu lungimi, diametre, izolaţii termice existente, ale conductelor, coloanelor de distribuţie şi corpurilor de încălzire din spaţiile comune (subsol, casa scării, uscătorii, spălătorii), precum şi a coloanelor de distribuţie cu sau fără izolaţie termică ce trec prin apartamente (art. 39 din Normă). Acest inventar poate fi făcut relativ simplu de către administratorul asociaţiei de proprietari într-un timp scurt, de cel mult 2-3 zile.
Practic, asociaţia de proprietari nu trebuie să ia decizii, să hotărască sau să înveţe formule, ci doar să facă inventarul fizic al instalaţiilor de încălzire din spaţiile comune şi să asigure montarea unui singur repartitor în aceste spaţii. Cotele procentuale fixe de 30% şi 50% se vor aplica numai în condominiiile în care asociaţia nu a reușit să facă acest inventar.
Ceea ce se modifică într-un bloc cu repartitoare este doar ponderea consumului comun din consumul total al imobilului, în funcţie de economiile pe care le realizează apartamentele în fiecare lună din sezonul de încălzire. Astfel, doar nivelul cotelor procentuale din consumul total al blocului, necesar determinării consumului comun, diferă de la o lună la alta, fără ca prin aceasta să se mărească cantitatea de energie termică ce i-ar fi revenit fiecarui proprietar.
Niciun proprietar nu va plăti mai mult pentru consumul aferent părţilor comune, faţă de situaţia când în bloc n-ar fi fost montate repartitoare.
LocatarB a scris:

................ Astfel, doar nivelul cotelor procentuale din consumul total al blocului, necesar determinării consumului comun, diferă de la o lună la alta, fără ca prin aceasta să se mărească cantitatea de energie termică ce i-ar fi revenit fiecarui proprietar.
Niciun proprietar nu va plăti mai mult pentru consumul aferent părţilor comune, faţă de situaţia când în bloc n-ar fi fost montate repartitoare.

Nu e corecta exprimarea si se creaza confuzii.
Nivelul cotei procentuale este acelasi lucru cu procentul pentru caldura la comun care se stabileste prin inventariere si acesta ramane batut in cuie.
Valoarea caldurii la comun difera de la o luna la alta pentru ca procentul se aplica la sume diferite de la luna la luna.
Va multumesc tuturor pentru rspunsuri. Am inteles ce ar trebui facut si ca dureaza 2-3 zile daca ai timp sa te ocupi serios de problema.
Din pacate in blocul nostru foarte multi nu stau bine deloc cu timpul liber iar cei care dispun de acesta nu vor in niciun fel sa-l foloseasca implicandu-se in problemele asociatiei (este mult mai simplu pentru ei sa stea pe banca sau pe gard, sa injure parlamentul, guvernul, asociatia, echipe de fotbal, etc, decat sa incerce sa se implice cu ceva in activitatea asociatiei, chiar cu o remuneratie simbolica, de 50-100 de lei lunar propusa pentru acest lucru).
Din aceasta cauza avem toate activitatile principale, externalizate:
O firma calculeaza listele, tine registrul de casa, facturile si documentele de plata pentru furnizori si chitantele care raman in carnetul de chitantiere pe care se incaseaza intretinerea de la locatari (exemplarul 2), depune declaratiile catre institutiile statului.
O alta firma asigura activitatea de cezorat
O persoana fizica cu atestat (care nu locuieste in blocul nostru) este administrator-casier, incaseaza banii de la locatari, plateste facturile catre furnizori, tine si el un registru de casa si se verifica cu cei de la firma care calculeaza listele si tine contabilitatea si trimite diverse firme sa efectueze reparatii atunci cand apar avarii la partea comuna.
In ceea ce prviveste comitetul, desi facem adunare generala in fiecare an, cu greu reusim sa il realizam din numarul minim de membrii prevazuti de lege (adica 3), iar de cele mai multe ori al treilea spune ceva de genul "daca trebuie neaparat 3, treceti-ma si pe mine dar eu nu am timp, sa nu ma puneti sa fac ceva, daca e ceva de semnat aduceti si semnez").
V-am dat aceste cateva date (care cu siguranta se repeta la cele mai multe blocuri, prin lipsa de implicare a locatarilor), ca sa argumentez optiunea mea de a solicita o oferta reprezentantilor firmei Techem, care a montat repartitoare la noi in bloc, pentru a realiza ei aceasta inventariere.
Ii voi ajuta si eu pentru cazul locatarilor care chiar nu vor fi gasiti acasa in cele 2-3 zile pe care le vom stabili si anunta din timp in holul blocului, dar nu cred ca ma voi grabi prea tare, poate inteleg si cei care folosesc din greu aragazul pentru caldura, ca nu este o afacere profitabila si ca vor ajunge sa plateasca mai mult pentru incalzire decat daca folosesc caloriferele in mod corect (cei care au ramas bransati la contorul comun de gaze ajung sa plateasca 40-50 de lei de persoana pentru gaze in lunile friguroase, daca se va mai adauga si o parte comuna mai consistenta, vor iesi cu siguranta in dezavantaj, chiar daca li se va citi cifra zero la toate caloriferele).

Alte discuții în legătură

Procent parte comuna ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa stiu daca cunoste cineva ce procent se ia in calcul la partile comune, adica cat la % din valoarea facturii unei scari revine celor ... (vezi toată discuția)
Am repartitoare!!! liviacodru liviacodru Am repartitoare ( nu eu am vrut) si au venit sa calculeze dimensiunea tevii prin care trece caldura.Locuiesc la etajul 1, si am inteles ca ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)