avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Sunt cadru militar activ, am vârsta de 44 ani împliniţi.În cei 22 ani de când sunt cadru am lucrat în grupa I de muncă. După un calculul meu zic că am 22 ani vechime + 11 ani de la grupa de muncă + 3 ani şcoala militară =36 ani în total.Aş dori să ştiu dacă pot ieşi la pensie anticipată , dacă pot ieşi după 01 ianuarie 2011 cu ordonanţa (nu-i ştiu numărul) . Dacă iau salarii compensatorii sau nu, şi dacă da :câte.ªcoala militară am făcut-o între1985-1988.Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:56, 25 Decembrie 2010
in primul rand tin sa va multumesc tuturor celor care mi-ati raspus.
in al doi-lea rand cred ca ma grabesc eu cu pensionarea caci din raspunsurile primite si ce am mai citit pe forum, ori eu nu m-am exprimat corect , ori am fost inteles gresit.Incerc acum sa fiu mai explicit.sunt nascut pe 02.10.1966.am terminat liceul in 1985.Din 1985-1988 am facut o scoala militara.Dupa terminarea scolii, in anul 1988 luna august am primit repartitia la o unitate la care lucrez si azi.deci de 22 ani si 4 luni am lucrat in acelasi loc.La aceasta unitate am informatia ca la vechimea in munca ni se adauga 6 luni la anul calendaristic.In anii trecuti colegi de munca au iesit pe baza unei ordonante, pe care eu nu o cunosc si au luat pe linga pensia diminuata (pentru ca nu aveau virsta pensionarii)si niste salarii compensatorii.Eu vroiam sa stiu daca puteam sa beneficiez si eu de acele conditii, daca mai sunt valabile,iar daca nu ,care ar fi in cazul meu virsta minima de pensionare si in ce conditii.Se mai dau salarii compensatorii?
Nu indepliniti conditiile prevazute de Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat pentru a beneficia de pensie anticipata. In privinta pensiei de serviciu anticipata partiala, va rog sa cititi art. 14 din Legea nr. 164/2001, din mesajele dvs. nu rezulta daca indepliniti conditiile pentru a beneficia de aceasta categorie de pensie.

ART. 12
Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cadrele militare în activitate care îndeplinesc cumulativ următoarele conditii:
a) vârsta de 55 de ani;
b) vechime minimă în serviciu de 25 de ani, din care efectiv ca militar 15 ani.
ART. 13
Au dreptul la pensie de serviciu anticipată cadrele militare în activitate care îndeplinesc conditiile de vechime prevăzute la art. 12 lit. b) si se află în una dintre următoarele situatii:
a) au împlinit vârsta de 50 de ani si sunt trecute în rezervă ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare sau ca urmare a reorganizării unor unităti si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apărării nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară.
ART. 14
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată partială cadrele militare în activitate, indiferent de vârstă, care au o vechime efectivă în serviciu de minimum 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani ca militar, si care se află în una dintre următoarele situatii:
a) sunt trecute în rezervă ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de Legea nr. 80/1995 sau ca urmare a reorganizării unor unităti si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apărării nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de către comisiile de expertiză medico-militară.
(2) Cuantumul pensiei anticipate partiale pentru cadrele militare în activitate prevăzute la alin. (1) se calculează proportional cu numărul anilor de serviciu.


De la 1 ianuarie 2011 toata legislatia referitoare la pensionare, indiferent de sistem, se abroga, si va veti pensiona potrivit Legii nr. 263/2010. Varsta standard de pensionare v-am spus-o in precedentul mesaj. Ca sa va spun cu cat se reduce aceasta varsta datorita activitatii lucrate in grupe de munca si in conditii deosebite ori speciale, trebuie sa-mi spuneti in ce conditii ati lucrat dupa 1 aprilie 2001 (scrie in carnetul de munca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie - mai mari 51 mari 51 am 29 de ani lucrati in grupa 1 de munca la MAI sunt nascut in octombrie 1960, cand pot iesi la pensie? (vezi toată discuția)
Ref.pensie anticipata daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti ce pierde un salariat care se pensioneaza anticipat fata de unul care se pensioneaza la limita de varsta. Ce nu se ia in calcul la pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata tinaa tinaa buna ziua , va rog sa imi spuneti daca ma pot pensiona anticipat in urmatoarele conditii: varsta - martie 2011 40 ani contributie 21 ani din care 15 ... (vezi toată discuția)