avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie - MAI
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie - MAI

am 29 de ani lucrati in grupa 1 de munca la MAI sunt nascut in octombrie 1960, cand pot iesi la pensie?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:46, 31 Ianuarie 2011
Ca sa beneficiati de orice categorie de pensie, trebuie sa fi realizat, in primul rand, stagiul minim de cotizare in specialitate de 16 ani si 7 luni, conditie pe care o indepliniti.

Intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 23 de ani si 3 luni, puteti beneficia de pensie anticipata partiala la 51 de ani si 7 luni, daca va aflati in una dintre situatiile prevazute la art. 65, alin. (2), lit. a) sau lit. b) din Legea nr. 263/2010.

Art. 65
.............................
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obţinerea pensiei anticipate parţiale, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1) este necesară şi realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate prevăzut în anexa nr. 6 şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/ funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

Dar, intrucat ati lucrat 29 de ani in grupa I de munca, puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 50 de ani si o luna, varsta standard de pensionare de 56 de ani si 7 luni reducandu-se cu 6 ani si 6 luni. In prezent indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare pentru militari Dreptul muncii Dreptul muncii Cat este varsta de pensionare pentru militari, acum cu noua lege a pensiilor? A ramas la 55 ani sau este la 60 de ani, pentru fiecare caz in parte (in functie ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata - mai nicu1560 nicu1560 -Am lucrat 6,3 ani grupa 2 de munca -Armata 1,3 ani, -scoala de politie 2 ani -22 ani activ,grupa 1 - virsta actuala 50,5 ani cind mi se poate aproba ... (vezi toată discuția)
Ref.pensie anticipata daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti ce pierde un salariat care se pensioneaza anticipat fata de unul care se pensioneaza la limita de varsta. Ce nu se ia in calcul la pensia ... (vezi toată discuția)