avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces verbal de transfer al imobilelor neautentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces verbal de transfer al imobilelor neautentic

Similar cu o speta propusa astazi spre dezbatere, vreau sa pun in discutie urmatoarea situatie:
Am o societate comerciala (A) care s-a infiintat prin divizarea unei alte societati comerciale (B), care acum se afla in procedura falimentului. In momentul divizarii, jumatate din activele lui B s-au transmis catre A, la baza acestui transfer stand o hotarare AGA si un proces-verbal de predare-primire, ambele sub semnatura privata; evident ca intre bunurile transferate se afla si imobile; problema este cum sa procedam pentru a avea un titlu de proprietate valabil pentru imobile, din moment ce B este in faliment; ma mult, in afara de creditorii lui B cine ar mai fi interesat sa declare procesul-verbal nul?
Am gasit o alta interpretare, in sensul ca s-ar putea aplica Legea societatilor comerciale in speta; astfel, prevederi legale imperative (conform carora orice transmisiune a terenurilor se face sub forma autentica) pot fi contraargumentate prin faptul ca transmisiunea activelor in cazul divizarii este facuta cu titlu universal, adica o parte din patrimoniul (totalitatea drepturilor si obligatiilor) Societatii X a fost transferat catre societatea Y; astfel, acesta transmitere a patrimoniului s-a facut sub prevederile Legii 31/1990 care reglementeaza divizarea societatilor, or dispozitiile acestei legi nu mentioneaza despre incheierea unui act autentic in momentul divizarii; mai mult, conform prevederilor Art. 250. - "(1) Fuziunea sau divizarea are următoarele consecinţe:
a) transferul, atât în raporturile dintre societatea absorbită sau divizată şi societatea absorbantă/societăţile beneficiare, cât şi în raporturile cu terţii, către societatea absorbantă sau fiecare dintre societăţile beneficiare al tuturor activelor şi pasivelor societăţii absorbite/divizate; acest transfer va fi efectuat în conformitate cu regulile de repartizare stabilite în proiectul de fuziune/divizare";
Legea 31/1990 in raport cu Legea 54/1998 (in vigoare la acel moment) este o lege speciala, iar prevederile ei se aplica cu prioritate.
Va rog sa-mi spuneti daca ati intalnit practica judiciara pe acest aspect. Mentionez ca nici proiectul de divizare nu este in forma autentica.
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
Ioana Cristina Catanoiu, Consilier juridic
pot sa-mi dau cu parerea?
transferul proprietatii imobilelor se face exclusiv prin documente incheiate in forma autentica.
dupa care urmeaza exceptiile;
daca n-ai gasit exceptia care-ti satisface solicitarea, mai insista; incepe din 1867....
Pai sunt imobile-cladiri sau imobile-terenuri?
Daca erau imobile-cladiri zic ca nu era necesara forma autentica.
In cazul terenurilor, da.
beldeanioan a scris:

pot sa-mi dau cu parerea?
transferul proprietatii imobilelor se face exclusiv prin documente incheiate in forma autentica.
dupa care urmeaza exceptiile;
daca n-ai gasit exceptia care-ti satisface solicitarea, mai insista; incepe din 1867....


am inceput sa caut...da ma gandesc sa o iau de la codul calimachi...daca gasesc ceva va anunt...
m-a fi bucurat sa-si dea cineva cu parerea pe bune...e o speta interesanta...
este destul de simplu ca juristi sa raspundem la intrebari ale caror raspunsuri le gasim prin manuale...
....."inafara de creditorii lui B cine ar mai fi..." raspuns: orice persoana interesata ( legiuitorul nu precizeaza in ce fel)
la celelalte se poate raspunde (- nu da cu parerea-) numai intelegand speta; daca e vorba de transfer terenuri : forma autentica si a publicitatea imobiliara sau in instanta; Daca e vorba de cladiri edificate pe teren proprietate a altei entitati, proprietarul terenului ramanand neschimbat - raspunsul l-a dat Gabriela. Daca proprietarul terenului se schimba, dar nu este A, atunci e o alta situatie; scuze Cristina, daca n-am inteles tema cum ai fi vrut sau n-am dat raspunsul dorit de tine.
Eu stiu ca transferul de imobil-teren se face prin: 1. act notarial sau 2. prin hotarare judecatoresca; ambele, urmate obligatoriu de publicitate imobiliara; la imobilele cladiri sunt si alte solutii; daca tu gasesti altceva, sunt onorat sa invat.
succes !
Sa incerc sa-mi dau si eu cu presupusul (pentru ca specialist in fuziuni si divizari nu ma dau)...

Ce inseamna act incheiat in forma autentica? Prea adesea aveam tendinta de a-l confunda cu actul ...stampilat de notarul public, cand in realitate el este ... actul intocmit cu formalitatile cerute de lege.
Nu carecumva intreaga procedura a divizarii este supusa unui control judiciar, iar hotararea prin care i s-a dat eficienta are valoare unui inscris autentic? Zice undeva legea ca proiectul de divizare trebuie sa fie stampilat de notarul public?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Fuziune firme danciobica danciobica As vrea sa stiu ce presupune o fuziune prin absorbtie, in principiu. In concret un IMM vrea sa absoarba o microintreprindere. Micro este firma de proiect ... (vezi toată discuția)
Fuziune srl-consiliere am urmatoarea problema si nu stiu cum sa ma descurc. in anul 2000 am infiintat un srl (sa spunem 1 )in care asociati eram eu si sotia mea. in anul 2003 ... (vezi toată discuția)
Fuziunea a doua srl-uri carmengruiet carmengruiet Buna ziua, imi poate da si mie cineva detalii despre modul, documte etc in ceea ce priveste fuziunea a doua societati comerciale care au ca administrator ... (vezi toată discuția)