avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces verbal de transfer al imobilelor neautentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces verbal de transfer al imobilelor neautentic

Similar cu o speta propusa astazi spre dezbatere, vreau sa pun in discutie urmatoarea situatie:
Am o societate comerciala (A) care s-a infiintat prin divizarea unei alte societati comerciale (B), care acum se afla in procedura falimentului. In momentul divizarii, jumatate din activele lui B s-au transmis catre A, la baza acestui transfer stand o hotarare AGA si un proces-verbal de predare-primire, ambele sub semnatura privata; evident ca intre bunurile transferate se afla si imobile; problema este cum sa procedam pentru a avea un titlu de proprietate valabil pentru imobile, din moment ce B este in faliment; ma mult, in afara de creditorii lui B cine ar mai fi interesat sa declare procesul-verbal nul?
Am gasit o alta interpretare, in sensul ca s-ar putea aplica Legea societatilor comerciale in speta; astfel, prevederi legale imperative (conform carora orice transmisiune a terenurilor se face sub forma autentica) pot fi contraargumentate prin faptul ca transmisiunea activelor in cazul divizarii este facuta cu titlu universal, adica o parte din patrimoniul (totalitatea drepturilor si obligatiilor) Societatii X a fost transferat catre societatea Y; astfel, acesta transmitere a patrimoniului s-a facut sub prevederile Legii 31/1990 care reglementeaza divizarea societatilor, or dispozitiile acestei legi nu mentioneaza despre incheierea unui act autentic in momentul divizarii; mai mult, conform prevederilor Art. 250. - "(1) Fuziunea sau divizarea are următoarele consecinţe:
a) transferul, atât în raporturile dintre societatea absorbită sau divizată şi societatea absorbantă/societăţile beneficiare, cât şi în raporturile cu terţii, către societatea absorbantă sau fiecare dintre societăţile beneficiare al tuturor activelor şi pasivelor societăţii absorbite/divizate; acest transfer va fi efectuat în conformitate cu regulile de repartizare stabilite în proiectul de fuziune/divizare";
Legea 31/1990 in raport cu Legea 54/1998 (in vigoare la acel moment) este o lege speciala, iar prevederile ei se aplica cu prioritate.
Va rog sa-mi spuneti daca ati intalnit practica judiciara pe acest aspect. Mentionez ca nici proiectul de divizare nu este in forma autentica.
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
Ioana Cristina Catanoiu, Consilier juridic
Proiectul de divizare poate fi depus sub semnatura privata, oricum el este cercetat de expertii desemnati de instanta. Exista un control judecatoresc al echitatii raportului de schimb, al primei de emisiune, daca e cazul... da, al procedurii divizarii in intregul ei.

Evident ca se aplica numai legea 31, nu si prevederile de drept comun privind transmiterea terenurilor, pentru ca nu aceasta operatiune este scopul divizarii. Hai sa facem o analogie cu succesiunea persoanelor fizice. Prin testament o persoana poate dispune de terenurile sale, dar asta nu inseamna ca nu se accepta testament olograf! Tot asa, prin faptul ca divizarea are reglementare proprie, ca este supusa controlului instantei, ca are ca efect o transmisiune cu titlu universal, eu cred ca nu trebuie facut niciun act "autentic", i.e. notarizat.

cristina.catanoiu a scris:
In momentul divizarii, jumatate din activele lui B s-au transmis catre A, la baza acestui transfer stand o hotarare AGA si un proces-verbal de predare-primire, ambele sub semnatura privata

Ei... nu e chiar asa. Divizarea presupune cel putin 2 hotarari AGEA si un proiect de divizare. Procesul acela verbal nu are mare valoare, degeaba il introducem in discutie - complica lucrurile inutil, ca pana la urma si daca ar fi fost autentic tot nu era instrumentul de transfer!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2008
ContSters20980, utilizator
Cristina, poate ajuta ca sursa de inspiratie si art.47-51 din D.31/54; succes !
Nu stiu de ce consideri ca i-ar fi util Cristinei sa vada orice din Decretul 31/1954...pentru ca ar fi util sa vezi tu art. 48 din Decretul 32/1954 care pune in aplicare Decretul 31/1954 si pe care ti-l reproduc mai jos:
"ARTICOLUL 48
Societatile comerciale ramin supuse legilor comerciale si celorlalte dispozitiuni ce le privesc. "
So, Decretul 31/1954 nu se aplica societatilor comerciale.
Recomandarea mea: art. 17 din Directiva a VI a din 1982 a CEE 82-891/EEC care spune ceea ce art. 150 din Legea 31/1990 a noastra ar fi trebuit sa transpuna dar o face foarte prost, si anume ca transferul terenului se face prin efectul legii nu al hotararii AGEA sau al proiectului de divizare.
Parerea mea, nu iti trebuie act autentic nici pentru hotararea AGEA (pe care oricum n-o autentifica nimeni, cel mult o legalizeaza) nici pt planul de divizare.
Acum problema mea e cum sa explici asta la Cartea funciara, care nu vrea s ainteleaga ca nu este aport in natura si ca nu intra pe art. 5 din Legea 31/1990?
In spetele pe care le-am avut, imobilele au fost inscrise in CF...
Cu toate aceasta, revenind la forma actului de transmitere, exista o interpretare conform careia transmiterea ope legis, face obiectul unei reglementari generale care se refera atat la active cat si pasive, fara sa diferentieze in functie de regimul specific al fiecarui element de patrimoniu.
In consecinta, avand in vedere ca circulatia juridica (transmiterea) a imobilelor face obiectul unei dispozitii speciale, respectiv art. 2 alin 1 Titlu X " Circulatia juridica a terenurilor " din Legea 247/2005, se paote considera ca aceste dispozitii reprezinta legea speciala in raport cu art. 250 din Legea societatilor comerciale, care reprezinta in speta legea generala...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuziune firme danciobica danciobica As vrea sa stiu ce presupune o fuziune prin absorbtie, in principiu. In concret un IMM vrea sa absoarba o microintreprindere. Micro este firma de proiect ... (vezi toată discuția)
Fuziune srl-consiliere am urmatoarea problema si nu stiu cum sa ma descurc. in anul 2000 am infiintat un srl (sa spunem 1 )in care asociati eram eu si sotia mea. in anul 2003 ... (vezi toată discuția)
Fuziunea a doua srl-uri carmengruiet carmengruiet Buna ziua, imi poate da si mie cineva detalii despre modul, documte etc in ceea ce priveste fuziunea a doua societati comerciale care au ca administrator ... (vezi toată discuția)