Buna ziua. Incepand cu 5 Ianuarie,voi termina concediul de crestere a copilului,angajatorul imi va desface contractul de munca prin desfijntarea postului(art 65 din codul muncii,parca),iar eu voi intra in somaj.Mentionez ca la acesta firma am cotizat (am lucrat) un an,dar pe cartea de munca mai am ani de vechime(2 la o firma,apoi somaj,apoi 5 la o alta firma,iar somaj,un an fara nici un venit,apoi la ultima firma un an)....As dori sa va intreb care este perioada de calculare a stagiului de cotizare pentru somaj?
Ce banuti voi primi ca "proaspat" somera?
Se ia in calcul doar cotizarea de la ultimul loc de munca sau perioada de cotizare de pe cartea de munca(vechime)?
Va multumesc pentru timpul acordat citirii mesajului,si sper sa ma fi "explicat" clar.#-o
Legea 76/2002-Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
OUG 108/2010-ªomajul se va raporta la acest indicator social începând din 2011 şi nu la salariul minim pe economie.3. La articolul 39 alineatul (2), litera a) se modifica şi va avea urmatorul cuprins:
“a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;“.
Valoarea indicatorului social de referinta=500 lei
Va multumesc pentru legile cu subpunctele enumerate,le citisem si eu dar nu intelesesem mare lucru#-o.Deci, ca si raspuns final ar fi ....valoarea indemnizatiei ce o voi primi de la anul va fi de 75% din 500 lei....
Bun gasit din nou pe acest an si La Multi Ani....As dori sa ma "adresez" cu o intrebare scrisa....pe data de 6 ianuarie ar trebui sa ma prezint la munca,dar dupa cum am scris in mesajele anterioare,postul fiind desfiintat (conform art 65 din codul muncii,daca retin) mi se va desface contractul de munca in litera legii.Acestea fiind scrise, m-ar interesa perioada preavizului de 20 de zile mai e valabila conform noului cod al muncii,sau daca "ma afecteaza" in vreun fel noul Cod al muncii.
In speranta ca nu am fost prea insistenta si #-o,va multumesc anticipat.
Va redau din art 74-CCMUNN 2011-2014(care nu a fost inca inregistrat la Min. Muncii)
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.Prin derogare, pentru salariaţii I.M.M-urilor, preavizul va fi de 15 zile lucrătoare, conform dispoziţiilor din Legea nr. 53/2003-Codului Muncii.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi cauta un loc de muncă, fără ca aceasta sa afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Somaj dupa ccc
irina_vasea
Buna...sunt noua pe aici si daca am gresit adresa va rog anticipat sa ma iertati.momentan ma aflu in concediu pt cresterea copilului care imi expira duminica ... (vezi toată discuția)