Buna Ziua
M-am angajat in 14.08.2006 pana in 01.01.2008 cand am ramas in concediu pentru cresterea copilului timp de 3 ani ,iar firma la care am lucrat a suspendat activitatea in 02.04.2009.Acum trebuie sa-mi fac actele pentru somaj si nu stiu ce sa fac cu firma . De la firma ma trimite la ITM,iar de aici imi spune ca firma chiar daca e suspendata poate sa-mi dea ce-mi trebuie pentru somaj. imi trebuie o decizie de reluare?, o decizie de incetare contract?
Si mai intreb ceva oare pot lua somaj si cat timp?
1. Angajatorul dvs. si-a suspendat activitatea fara sa lamureasca situatia dvs. asa ca este de datoria lui sa o faca acum.
2. Trebuie sa va faca decizia incetarea suspendarii CIM si de reluare a ctivitatii in baza aceluiasi CIM si apoi sa emita decizia de concediere cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului), pentru a putea beneficia apoi de indemnizatie de somaj.
3. Firma trebuie sa va inmaneze: decizia de concediere, carnetul de munca si/sau adeverinta de vechime si adeverinta tip pentru somaj (Anexa 14).
4. Din Legea 76/2002: Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
1. Nu stiu de ce v-a trimis angajatorul la ITM.
2. Poate v-a desfacut CIM si la ITM gasiti decizia si carnetul de munca.
3. Mergeti si la ITM si vedeti despre ce este vorba.