avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Despre acordarea somajului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Despre acordarea somajului

Buna Ziua
M-am angajat in 14.08.2006 pana in 01.01.2008 cand am ramas in concediu pentru cresterea copilului timp de 3 ani ,iar firma la care am lucrat a suspendat activitatea in 02.04.2009.Acum trebuie sa-mi fac actele pentru somaj si nu stiu ce sa fac cu firma . De la firma ma trimite la ITM,iar de aici imi spune ca firma chiar daca e suspendata poate sa-mi dea ce-mi trebuie pentru somaj. imi trebuie o decizie de reluare?, o decizie de incetare contract?
Si mai intreb ceva oare pot lua somaj si cat timp?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:44, 22 Martie 2011
1. Angajatorul dvs. si-a suspendat activitatea fara sa lamureasca situatia dvs. asa ca este de datoria lui sa o faca acum.
2. Trebuie sa va faca decizia incetarea suspendarii CIM si de reluare a ctivitatii in baza aceluiasi CIM si apoi sa emita decizia de concediere cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului), pentru a putea beneficia apoi de indemnizatie de somaj.
3. Firma trebuie sa va inmaneze: decizia de concediere, carnetul de munca si/sau adeverinta de vechime si adeverinta tip pentru somaj (Anexa 14).

4. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Multumesc mult
Inca ceva va rog :de ce m-a trimis la ITM patronul ? El a spus ca firma e suspendata si nu mai are nici o treaba cu mine
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
adam cristina, utilizator
1. Nu stiu de ce v-a trimis angajatorul la ITM.
2. Poate v-a desfacut CIM si la ITM gasiti decizia si carnetul de munca.
3. Mergeti si la ITM si vedeti despre ce este vorba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? ofeliadaniel ofeliadaniel Buna ziua! Sunt o mamica care in 8 mai 2011 i se termina concediul de crestere copil. Firma are activitatea suspendata, beneficiez de somaj? Si cat? Sunt ... (vezi toată discuția)
Acte necesare somaj dupa cic caramica_24 caramica_24 Buna ziua. Sunt in cic pana pe 20 iulie si ma intereseaza de ce acte am nevoie pt a intra in somaj si ce trebuie facut in conditiile in care firma la care ... (vezi toată discuția)