salut ma numesc titu...am 28 de ani si am si eu cateva intrebari.....1.am o hartie din 1997 intre bunica mea si mama(reprezentant legal) hartie inregistrata la primarie ..intocmita de primarul din vremea respectiva...are stampila primariei si numar de inregistrare......in respectiva hartie ,,,,bunica imi trece ca donatie partea ei ce ii revine din casa pe care la randul ei a mostenit-o de la socrii ei..... este valabila hartia? acum bunica a decedat si trebuie facuta succesiunea....eu am vreun drept?
Nu prea este valabila..hartia.
1. La succesiune vine mama dvs. Ei ii revine partea din mosternire care i se cuvine, in functie de numarulul celorlalti mostenitori in drept.
2. Donatia se aduce la masa succesorala.
3. Nu ati fi avut probleme, dar in locul donatiei era un contract de v/c.
1. hartia facuta la primarie este, ma scuzati, apa de ploaie! Primarul nu este notar iar, conform legii, o donatie se poate face doar la notar.
2. trebuie sa dezbateti succesiunea la notar, urmand ca mama dvs, sa obtina drepturile care i se cuvin. Daca nu mai exista alti mostenitori, mama dvs. poate face o renuntare la drepturile succesorale in favoarea dvs.
Donatiile facute descendentilor se raporteaza, cu exceptia situatiei in care donatia a fost facuta cu scutire de raport.
Mama dumneavoastra mai are frati/surori?
da mai are un frate......bunica nu a facut decat sa treaca in aceea hartie dreptul ei ...mie si atat....
si cu scuzele de riguare eu tot nu inteleg ....cum se "raporteaza"? mai pe clar......se vor duce la succesiune au nevoie si de mine sa merg si eu sau actul meu nu ii inpiedica sa faca succesiunea....?
Cel mai bine e sa va duceti la un avocat sa vada hartia respectiva.
Descendentii (copii, nepoti, stranepoti) raporteaza donatiile la moartea dispunatorului, adica aduc inapoi ce li s-a dat. Se presupune ca defunctul le-a dat in timpul vietii doar spre folosinta bunul respectiv, asa in avans. Nu mai intru in detalii. Ideea e ca daca e donatie, la deschiderea procedurii succesorale, cota parte din casa se va aduna cu restul bunurilor si se va imparti frateste intre mama dumneavoastra si fratele ei.
O alta problema punctata si mai sus e FORMA actului. Pai daca a fost intocmit la primarie (si voi aveti primari cu 4 clase pe acolo?) e egal cu zero. Donatia se incheie in forma autentica la notar.
Succesiune
AMF2010
Buna ziua,
As avea si eu o intrebare. Bunicul a murit, a trecut un an de la moarte si inca nu s-a deschis succesiunea. Are ca mostenitori pe bunica (sotia ... (vezi toată discuția)