Am un teren detinut de un SRL si vreau sa il vand unei pf, respectiv unuia dintre asociati. as dorii sa stiu la ce pret pot vinde. am posibilitatea de a vinde la pretul de achizitie? sau trebuie sa vand la pretul real al terenului?
Pe mine ma intereseaza sa stiu doar daca pot vinde la un pret ales de parti. Stiu ca taxele notariale imi vor fi calculate la valoarea reala. Taxele si impozitele nu m intereseaza ci doar sa stiu daca cumva aceasta vanzare poate fi atacata de alte persoane sau declarata nula pt ca nu am respectat pretul real. Si dupa cum am zis terenul nu face parte din capitalul social, este inclus doar in patrimoniul societatii.
Da, poti, atata vreme cat taxele se platesc la valoarea de piata. Nu intereseaza pe nimeni ca de fapt vanzatorul a primit un pret mai mic.
" (2) În cadrul unei tranzacţii între persoane afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei. La stabilirea preţului de piaţă al tranzacţiilor între persoane afiliate se foloseşte cea mai adecvată dintre următoarele metode:
a) metoda comparării preţurilor, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţurilor plătite altor persoane care vând bunuri sau servicii comparabile către persoane independente;
b) metoda cost-plus, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzacţie, majorat cu marja de profit corespunzătoare;
c) metoda preţului de revânzare, prin care preţul de piaţă se stabileşte pe baza preţului de revânzare al bunului sau serviciului vândut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vânzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului şi o marjă de profit;
d) orice altă metodă recunoscută în liniile directoare privind preţurile de transfer emise de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică."
Nu are cum sa fie evaziune fiscala cand tu platesti taxele cuvenite, la valoarea de piata!