Detin dreptul de acces la anumite spatii comune aflate pe terenul coproprietarului cladirii noastre. Eu am mostenit accesul la cladire si 1/2 din cladire fara macar 1mp de teren. Problema este ca coproprietarul acum nu imi mai recunoaste aceste drepturi de acces si proprietate, de cca 1an in urma.
Dezmenbrarea cladirii si dreptul de acces sunt in urma unei sentinte definitive din 1985, executorul neputand-o pune in executare deoarece e perimata trecand 10 ani
Am inteles ca este vorba de o actiune in obligatia de a face dar in baza caror art din C.Civil este intemeiata o astfel de cerere?
Va multumesc si un Craciun fericit tuturor
Dumneavoastra ati folosit acea cale de acces? daca da inseamna ca termenul de prescriptie de care vorbeste executorul judecatoresc a fost intrerupt in momentul in care respectivul v-a permis sa folositi calea de acces, deoarece el a recunoscut in acest fel autoritatea de lucru judecat a acelei hotarari judecatoresti. Nu a fost pusa in executarea acea hotarare judecatoreasca in decurs de 10 ani deoarece nu ati fost nevoit da apelati la aceasta forma de executare silita din moment ce ati avut acces la imobilul dumneavoastra. In aceasta situatie consider ca aveti la indemana actiunea confesorie de aparare a dreptului de servitute prin care veti cere instantei de judecata sa stabileasca prin hotararea ce o va pronunta, ca sunteti titularul unui drept real dezmembramant al dreptului de proprietate de servitute asupra bunului altuia si sa-l oblige pe parat sa-I permita exercitarea lui deplina si netulburata.
In situatia in care nu ati folosit aceasta cale de acees, iar hotararea judecatoreasca nu mai poate fi executata tot aveti la indemana o actiune prin care sa solicitati o cale de acces in temeiul lui 616 cod civil, insa dumneavoastra trebuie sa il despagubiti pe proprietar pentru eventualul prejudiciu cauzat.
insa ce fel de hotarare judecatoreasca este cea din 1985, cumva una de partaj intre mostenitori? deoarece in acest caz iesirea din indiviziune este imprescriptibila.
de partaj iar unul dintre mostenitori a instrainat o parte din dreptul sau ramanandu-i o camera in cladire avand intrarea separata prin curtea cladirii. Referitor la acea camera este stipulata in sentinta ,, sa lase acces la camera ,, iar acum cumparatorul terenului si restului de cladire nu imi mai da voie sa intru in curte pentru a face cadastru spunand ca el cand a cumparat a cumparat si cu acea camera fara ai apare in acte mentionata si camera respectiva. Sentinta este data ceva de genul ,, cam 1,2.. ramane lui x accesul la cam.14, terenul si cam 6,7,10 lui y , cam.14 comun cu x ....,,
Asta este situatia terenul a revenit unui mostenitor impreuna cu cca 1/2 din cladire iar restul altui mostenitor. Divizarea a fost facut in urma unui testament.
Va multumesc pt ajutor