avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier

Acum o saptamana am avut un accident in care soferul unui logan a intrat intr-o depasire, intr-o intersectie nedirijata si ma lovit in aripa stanga fata, eu efectuand un viraj dreapta fara a iesi de pe banda pe care circulam.In urma acestui accident am incheiat un accord de rezolvare pe cale amiabila in care respectivul i-si recunostea vina, dar in clipa in care am ajuns la Asigurari Astra, agentul de acolo m-a gasit pe mine vinovata si ne-a trimis la Politie. Acolo m-i sa spus acelasi lucru dar in urma insistentelor mele de a-mi preciza la ce articol se incadreaza fapta mea agentul de la Politie a refuzat sa intocmeasca proces verbal si ne-a trimis sa rezolvam problema pe cale amiabila.Acum astept raspunsul celor de la Asigurari Astra si as vrea sa stiu unde ar trebui sa ma adresez in cazul in care cei de la asigurari vor continua sa ii dea dreptate celuilalt sofer.
Cel mai recent răspuns: daianera , utilizator 09:14, 4 Ianuarie 2011
Politia de pe raza teritoriala a careia s-a produs accidentul este competenta sa solutioneze problema dvs . Indicat ar fi sa declarati accidentul la politie si sa cereti nr de inregistrare a plangerii dvs .
Fiind vorba despre un accident usor fara victime, se incadreaza in limitele prevazute de Ordinului CSA nr.21/2008, procedura de Constatare amiabilă de accident, care a fost aplicată cu începere de la 1 iulie 2009.
Noutatea in aceste cazuri este că vinovăţia va fi decisă de companiile de asigurări unde posesorii de automobile au poliţa RCA, şi nu de către Poliţie. Ambii şoferi trebuie să accepte soluţionarea prin procedura de constatare amiabilă.
Tinand cont ca OUG 195/2002 este un act normativ cu valoare superioara unui ordin , nefiind abrogat articolul care sanctioneaza neraportarea accidentelor ( cele fara victime ) in termen de 24 ore de la data producerii la unitatea de politie competenta teritorial , alegerea revine partilor carei institutii se adreseaza ptr solutionare . :) Deci , nu putem opina ca politia rutiera nu are nicio treaba :) . Daca ambii sunt de acord su solutionarea amiabila , merg direct la societatea de asigurari , fara a se ajunge la politie , asta e doar avantajul si doar in cazul in care acceptul vinovatiei este reciproc . Daca nu , atunci tot la politie se ajunge .
Declaratia dl. Albin Biro, membru al CSA:

„Există posibilitatea ca cele două opinii ale soferilor să nu corespundă. Fiecare scrie ce crede şi apoi se vor certa companiile de asigurări, pentru stabilirea vinovatului. Însă, dacă una dintre părţi nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi făcută numai de unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul“.

Ori, in conditiile in care soferul care a produs dauna isi recunoaste vina, ce rol mai are politia!!??
Pai tocmai , vedeti ca nu si-o recunoaste , adica nu accepta ca vinovatia i-ar apartine . si se pare ca nici politistul nu era prea convins , intrucat , daca era , ii mai aplica si o sanctiune contraventionala . in actul de constatare amiabila se descrie dinamica producerii accidentului ... ramane sa se stabileasca vinovatia , iar userul sa se convinga fara dubiu ca vina ii apartine sau nu ...

Alte discuții în legătură

Probleme cu firma de asigurari sebyxv sebyxv Problema este asa: Am avut un accident de circulatie (Soferul unui autobuz a intors intr-o intersectie semaforizata, unde intoarcerea este interzisa prin ... (vezi toată discuția)
Asigurari astra ~ abuz inspector daune acomputers acomputers Buna seara, Am si eu cateva intrebari in legatura cu modul de demarare/finalizare al unui dosar de daune auto. In speranta ca ma poate ajuta cineva, relatez ... (vezi toată discuția)
Accident masina (depasire) Robertrobi Robertrobi Buna seara as dori sa va cer o parere,astazi am avut parte de un eveniment rutier, Mergeam linistit cu 60 km in fata mea era un taximetrist mergea incet pe ... (vezi toată discuția)