avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinerea tuturor actelor de catre politia de sectie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinerea tuturor actelor de catre politia de sectie

In data de 25 decembrie am fost oprit de catre un echipaj de la politia sectie 4 Galati pentru nerespectarea regulilor de prioritate pe drumurile publice.
Ajutorul pe care il cer aici nu este asupra abaterii de la regulile de circulatie pentru ca in cazul in care mi se va retine permisul de conducere , pot demonstra ca in acea intersectie nu am incalcat nici o regula.
Cer aici sfaturi pentru ceea ce urmeaza sa povestesc.
Dupa ce am oprit la semnalul echipajului de politie, mi s-au solicitat actele, am intrebat de ce am fost oprit, am scos mapa cu acte si pur si simplu mi-a fost smulsa din mana.
Le-am solicitat sa se legitimeze, au refuzat dupa care au urcat in masina de politie completand procesul verbal.
Unul dintre ei coborand si amenintandu-ma ca imi dau amenzi pentru tot ce le trece prin cap pentru ca am avut tupeul sa le spun ca un organ de politie are obligatia de a se prezenta in fata cetateanului cu uniforma completa(nu aveau chipiurile pe cap) si sa se legitimeze.
Atunci le-am cerut procesul verbal si actele, au tipat la mine sa ii insotesc la sectie ca nu au asupra lor carnetel de dovezi, practic nu puteau sa imi retina permisul de conducere.
Am refuzat si am cerut sa se legitimeze iar, au inceput sa tipe la mine si pe un ton amenintator mi-au spus "Lasa ca vei tu legitimari la sectrie", i-am intrebat daca sunt retinut pentru ceva, mi-au raspuns ca nu si le-am mai cerut odata actele.
Au aruncat mapa cu acte in torpedou si au plecat crezand ca ii voi urma.
In acea mapa se aflau urmatoare actel:
Certificat de inmatriculare
Permis
Buletin
Atestat taxi
Asigurare
Fisa Agreere taxi
Licente taxi
Fise fiscale casa de marcat
metrologie si cred ca si pasaportul

Nu mi s-a eliberat nici macar un biletel de mana care sa ateste ca mi-au retinut actele.

Acum intrebarile mele sunt:
Cum trebui sa procedez, este bine sa ma prezint direct in fata unui tribunal sau intai sa merg la comandantul politiei? Nu stiu daca am fost sau nu sanctionat, actele se afla inca la ei.
Are dreptul agentul de sectie sa imi retina permisul de conducere? La art.189 HGR 1391/2006 al.1 spune ca in cazul retinerii permisului de catre politistul rutier se elibereaza dovada.
se poate retine permisul daca nu ai in dotare carnetelul de dovezi pentru a elibera dovada in schimb?
Se poate gasi o portita in lege pentru a justifica retinerea tuturor actelor? Eu stiu ca posedarea actelor a unui individ de catre o alta persoana in mod nejustificat se poate pedepsi penal, ori ei au dreptul sa imi retina doar permisul de conducere, considerat ca si act de identitate.
Fiind PFA taxi, in cazul in care imi vor retine permisul de conducere si fac contestatie, pot cere ca daune sa mi se plateasca comform rapoartelor fiscale, zilele in care nu am putut lucra datorita retinerii actelor, aceastea fiind singurele mele venituri?
Pentru a stopa aceste abuzuri, in afara de plangere la capitanul politie asupra celor doi agenti, pot actiona asupra celor doi agenti in acelasi proces impotriva procesului verbal sau trebuie neaparat sa deschid un proces pe parte civila contra lor?
Regulamentul de aplicare a noului cod rutier imi da clar dreptate in cazul meu.
al.1 lit. g spune ca : nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului, a regulilor de circulatie privin prioritatea de trecere ori a celor de depasire, daca prin aceasta s-a produs un accident.
Nu pot sa fac o schita a intersectiei, dar pot spune doar ca nu am facut nici accident si am dat si prioritate, echipajul sustinea ca trebuia sa opresc in mijlocul intersectiei pentru a le da prioritate, asta in conditiile in care ei erau participanti obisnuiti la trafic fara nici un semnal pus in functiune.
Cel mai recent răspuns: iceuniq , utilizator 12:07, 28 Decembrie 2010
mergeti in audienta la comisarul - sef al sectiei de politie si daca nu va ofera un motiv legal faceti plingere atit catre sectie cit si la Parchet. orice act retinut d ecatre politie se faced in urma unui proces verbal care va constitui dovada retinerii lor in original. s-ar putea sa aveti surpriza sa nu va primiti toate actele inapoi si nu puteti dovedi ce acte ati predat si ce nu.

ar fi bine sa fi rretinut nr masinii de politie sau macar indicativul acesteia.
de asemenea, ar fi bine sa discutati cu un avocat deoarece acesta ar putea motiva mai bine cererea dvs.

dupa primirea lor si in functie de motivele retinerii puteti actionain judecata agentii si MAI impreuna cu Min Finante ptr obtinerea de despagubiri. daca este un abuz, veti fi despagubit.
Deci daca nu se rezolva cu comisarul sef ma adresez parchetului.
Nu pot dovedi ce acte aveam, dar ma pot folosi de regulamentul impus de primarie referitor la actele ce trebuie sa se gaseasca la bordul unei masini taxi, avand toate actele la zi, nu as avea motiv sa sa "uit" ceva acasa, cred ca eu pot demonstra mai bine ca ei in situatia de fata ca le aveam in acea mapa, oricum eu pot sa pretind orice, ei nu aveau dreptul sa le retina far un proces verbal in care sa fie mentionate toate actele si obiectele ce se regaseau acolo, pot sustine si ca aveam o importanta suma de bani.
Numarul masinii, cred ca l-am retinut corect, indicativul nu il aveau.
Ma gandesc sa ma apar singur, am 6 procese castigate impotriva politiei, toate fara avocat.Acum este prima data cand cer ajutorul expertilor deoarece vreau sa fie trasi la raspundere, poate asa voi stopa abuzurile macar in sectia respectiva.
Deci dumneavoastra sustineti ca pot sa actionez in judecata agentii, MAI si Ministerul de Finante in acelasi proces contra PV?
Maine merg la comisarul sef, sigur o sa revin de acolo cu stiri noi, probabil cu un PV ce il voi analiza la sange pentru al desfiinta din primele 3 apeluri.
Totusi nu am gasit nicaieri sa scrie ca politistii sectiilor au dreptul sa retina permisele de conducere, in regulamente este mentionata doar politia rutiera si cea de frontiera!

Mai jos atasez si o poza a intersectiei cu urmatoarele simboluri:
Punctele galbene sunt, masina mea si traseul parcurs
Punctele rosii reprezinta semnele de stop amplasate in acea intersectie
Punctul albastru este masina de politie.
Precizez ca masina de politie (punctul albastru) a aparut in intersectie in momentul in care eu mai aveam putin si paraseam intersectia, deci oarecum eram cu lateralul masinii mele (punctul galben) in fata masinii lor, distanta dintre masini fiind de cel putin 10 metri, nu l-am fortat sa franeze ori sa faca vreo anumita manevra, am trecut mai departe parasind intersectia iar ei au venit dupa mine! Ei sustin ca nu am acordat prioritate, dar daca va uitati in poza, eu am oprit la semnul STOP, practic am acordat prioritate strazii Milcov din partea stanga deplasandu-ma pe directia inainte, fiind case eu nu am cum sa vad ca din cealalta bucata de strada aflata la sfarsitul intersectiei vine o alta masina, in plus orice semn de circulatie se anuleaza dupa prima intersectie, odata ce eu ma aflam de acum la iesirea ei, acel semn s-a anulat, fiind respectat la intrarea in intersectie, plus ca nu am facut dreapta pe sectorul lor de rum sa spuna ca le-am taiat fata ori le-am ca nu le-am acordat prioritate, au putut sa se incadreze in intersectie fara nici un pericol!
Poza:
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 26 Decembrie 2010
iceuniq, utilizator
nu cred ca aveau vreo competenta in a va retine acele documente.
stiti si dvs ca daca vin cei de la itm ,vin cu cei de la rutiera,daca vin cei de la finante vin cu cei de la rutiera.
cei de la comunitara puteau sa va verifice de agreeri si restul insa cei de la o anumita sectie de politie nu.
sunt sanse mari sa le cereti despagubiri.
succes
Procesul sunt 100% ca il voi castiga, mai ales ca ei nu pot proba ca eu circulam pe strada mentionata de ei, eu pot sustine ca veneam pe drumul prioritar deoarece m-am intalnit cu ei foarte tarziu la parasirea intersectiei si chiar si mergand pe drumul mentionat de ei am dreptate.
Intre timp am fsot sunat de acasa ca am primit pv in posta, simplu, fara plic, recomandata sau orice altceva, simpla hartie, nu il iau in seama, sustin ca nu l-am gasit deoarece un act oficial nu se lasa sub presul usii.
totusi au inventat un martor irelevant, un ex-ulescu din comuna Fundeni, pai si adresa? eu cum il chem in instanta sa il bag in puscarie pentru marturie mincinoasa?
Apoi, cica am abandonat actele, pai ce sa abandonez ca ei s-au urcat in masina si au plecat spre sectie, eu le-am spus clar ca nu ii urmez, daca nu s-au legitimat si nici chipiile nu le aveau, nu ii recunosc ca fiind de la politie.
Actele erau toate in mapa, acte natura diferita, nu neaparat rutiera, deci ei trebuiau sa opreasca ce le trebuie si sa mi se inmaneze un proces verbal si o dovata in schimbul lor.
Pe procesul verbal scrie doar din ce sectie de politie face parte agentul constatator, fara a fi indicat si serviciul, putea fi de la judiciara ori ordine publica cu ce drept suspenzi permise si mai si sustii ca nu ai carnetel de dovezi la tine.
La sectie nu i-am insotit pentru siguranta mea, au sunat cam amenintatori.
Am multe procese castigate contra pv-urilor dar niciodata nu am mers mai departe ca acei agenti sa plateasca, acum cred ca am sa cer despagubiri si sanctiuni disciplinare!
Actele de agreere se prezinta doar in prezenta ARR, licentele taxi doar in prezenta primariei, metrologia doar in prezenta celor de la metrologie.
In activitatea rutiera singurul act de identitate care se poate retine este permisul de conducere, ei mi-au retinut tot, tre'sa caut pe acasa pasaportul sa pot dovedi cne sunt cu adevarat pana la clarificarea lucrurilor.
Ca sa scape de vine au trimis actele catre serviciul de politie rutriera, totusi am zis intai sa merg la comisarul-sef al sectiei de politie sa mi se prezinte un motiv legal pentru actele subalternilor sai, daca nu ma poate convinge am sa ma adresez parchetului!
Important este sa aveti martori sau alte probe care sa dovedeasca comportamentul abuziv al politistilor.

Alte discuții în legătură

Citatie serviciul politiei rutiere luckas luckas in urma unei citatii primita an posta de la Serviciul Politiei Rutiere,m-am prezentat la sectia de Politie pentru lamuriri referitoare la citatie.Organele de ... (vezi toată discuția)
Sanse castig contestatie proces verbal - permis retinut enai enai Va salut! Am fost implicat in urmatoarea situatie. Ma apropiam de o intersectie in care aveam indicatorul STOP. In fata mea, o alta masina era oprita ... (vezi toată discuția)
Speta auto! pizinnini pizinnini In fapt sau intimplat urmatoarele: In data de 10 sept 2010 ma aflam cu,camionul (Tir) pe o strada din mun Bucuresti unde am efectuat o intoarcere,mentionez ... (vezi toată discuția)