Buna seara tuturor. O sa expun pe scurt o situatie care imi da bataie de cap,in speta am incredintat o suma de bani tatalui meu, suma pe care acesta a imprumutat-o unui amic (la care a mai adaugat si el o suma substantiala), in virtutea unui inscris sub semnatura privata(din nefericire desi a fost incheiat in prezenta a 2 martori, a fost completat integral de tatal meu olograf, necuprinzand nici macar sintagma ,,bun si aprobat" si suma de bani scrisa de respectivul cu manuta lui ci doar data si semnataura.Stiind ca in cazul in care ajungem in instanta si nu recunoaste debitul, este posibil sa nu pot utiliza ca proba acest inscris, v-as fi recunoscator daca imi puteti oferi o solutie pt ,,dregerea busuiocului"".Mentionez ca din debitul initial , amicul a mai restituit mici sume in baza unor acte aditionale la inscrisul initial, dar nu stiu cat de mult ma ajuta acest aspect.Cunoscand faptul ca nefiind act autentic nu poate fi investit cu titlu executoriu si desi in redactarea inscrisului s-a mentionat acest lucru, daca va consulta un avocat ii va comunica acest lucru si iar va dori sa ajungem in instanta, unde sincer sa fiu nu imi permit luxul unei asteptari atat de lungi pana la solutionarea cauzei, iar tatalui meu nu ii pot reprosa prea multe, decat faptul ca nu mi-a cerut sfatul la intocmirea inscrisului#-o.In concluzie orice sfat este binevenit si sper din suflet ca de banii respectivi sa nu fi cumparat intelepciune.
Dca nu doriti sa ajungeti in instanta, neaparat, va sfatuiesc sa apelati la un avocat care sa il someze notifice prin biroul sau de avocatura sau sa va adresati unui mediator care va poate ajuta. Dovezile pe care le detineti *actul sub semnatura privata cat si notele de restituire a unei parti din suma imprumutata, sunt considerate recunoasterea imprumutului si in instanta, mai ales daca aveti si martori care stiu de imprumut. Dar poate rezolvati prin notificarea facut de un avocat sau interventia unui mediator autorizat, care se ocupa de tot.
Inscrisurile intocmite nu reprezinta un contract de imprumut insa sunt inceputuri de dovada scrisa care pot fi completate in instante cu proba cu martori.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Imprumut
catalinat
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Am o problema, am imprumutat o persoana cu o suma de banii, o parte din bani a fost data personal iar alta prin ... (vezi toată discuția)
Imprumut bani
cmary
Daca un imprumutator da o suma de bani imprumut sub semnatura privata,fara notar, cu martori si imprumutatul nu respecta contractul ,care sunt caile legale ... (vezi toată discuția)