avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masina lovita de tencuiala cazuta de pe cladire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masina lovita de tencuiala cazuta de pe cladire

Buna seara,
am nevoie de sfatul unui cunoscator in urmatoarea situatie: masina mea a fost lovita de o bucata de tencuiala cazuta de pe peretele unui bloc, in timp ce era parcata in parcarea blocului (loc platit la ADP). In spatiul de la parterul blocului, de unde a si cazut tencuiala, se afla o banca si din informatiile primite de la administratorul blocului in cauza, aceasta ar fi cea care raspunde in astfel de cazuri.
Ce as putea face in cazul acesta pentru a-mi putea repara masina si recupera pabuga de la cei care nu si-au reparat fatada?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: monica_907 , utilizator 16:09, 17 Februarie 2011
Răspunderea pentru ruina edificiului ete reglementată de art. 1002 Cod civil. Prin edificiu se înţelege orice constructie realizată de om prin asamblarea trainică a unor materiale care, prin incorporarea lor în sau la sol ori la altă construcţie, devine în mod durabil un imobil prin natura sa. Este indiferent dacă acea construcţie depăşeşte sau nu nivelul solului.
Persoana răspunzătoare este exclusiv proprietarul edificiului. El răspunde chiar şi atunci când edificiul se află în stăpânirea unei alte persoane, pe temeiul unui drept real sau de creanţă (uzufruct, abitaţie, locaţiune etc.), dar şi atunci când edificiul se află în stăpânirea unui posesor care încă nu poate invoca uzucapiunea.
Condiţiile răspunderii sunt următoarele:
- prejudiciul,
- ruina edificiului - care trebuie să fie determinată de lipsa de întreţinere sau de un viciu de construcţie; prin ruina edificiului se înţelege dărâmarea, surparea, dezagregarea sau desprinderea şi căderea unor elemente componente ale acestora,
- raportul de cauzalitate dintre ruina edificiului şi prejudiciu.
Proprietarul edificiului este obligat să repare prejudiciul cauzat victimei. Dacă ruina se datorează culpei altei persoane, după plata despăgubirilor, proprietarul le poate recupera printr-o acţiune în regres îndrepată împotriva: uzufructuarului, antreprenorului, vânzătorului etc.
Marea intrebare este daca fatada este proprietatea exclusiva a bancii (dat fiind faptul ca se afla intr-un bloc de locuinte) sau reprezinta proprietate comuna a coproprietarilor condominiului si se afla in administrarea asociatiei de proprietari.
Trebuie sa vedeti impotriva cui puteti sa va indreptati.
Multumesc pentru raspuns, maine voi discuta cu managerul sucursalei si voi afla cine este proprietarul in acest caz.
Stimate domn ,fiind un bloc ,proprietarii cu siguranta sunt mai multe persoane ,situatie in care raspunderea este solidara.Peretii blocului ca si acoperisul constituie coproprietate fortata,deci buni de plata sunt toti.Poate unii au asigurare verificati si acest aspect.
buna.
daca acea parte de tencuiala s-a desprins ca urmare a unor vanturi puternice, poate constitui aceasta o cauza de exonerare de raspundere?mai ales ca este vorba de un bloc relativ nou....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tencuiala cazuta - masina avariata fara casco mirelahanganu mirelahanganu Buna seara , Va rog sa ma sfatuiti pe cine as putea trage la raspundere in cazul in care din tencuiala unui bloc ( de la et 7 sau 8 ) s-a desprins o bucata ... (vezi toată discuția)
Daune provocate de tencuiala de pe un bloc Gigel Vieru Gigel Vieru Cui ii solicit despagubiri pentru o masina avariata de tencuiala unui bloc in apropierea caruia am parcat o masina? (vezi toată discuția)
Dauna masina provocata de zapada cazuta de pe acoperis sz_mse sz_mse Buna tuturor, In urma incalzirii vremii masina mea a fost avariata foarte urat in urma unei cantitati mari de zapada/gheata cazuta de pe acoperisul unui ... (vezi toată discuția)