avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... dauna masina provocata de zapada cazuta de pe acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

dauna masina provocata de zapada cazuta de pe acoperis

Buna tuturor,

In urma incalzirii vremii masina mea a fost avariata foarte urat in urma unei cantitati mari de zapada/gheata cazuta de pe acoperisul unui bloc (bloc nou construit in 2010) pe masina parcata in fata blocului, dauna ridicandu-se la aproximativ 2000 EUR. Precizez ca blocul nu are pe acoperis amplasament pt a opri caderea zapezii (ce am remarcat ca exista in cazul multor blocuri noi, nu stiu daca este obligatoriu sau optional conform legii), respectiv nu exista Asociatie de Proprietari inca, asa am inteles.
Ce este de facut?
a) Poate fi vanzatorul/constructorul blocului tras la raspundere daca el a vandut toate apartamentele si nu mai detine nici un drept de proprietate pe motiv ca nu a amplasat acele opritoare de zapada pe acoperis? Ma gandeam la acest articol din Codul civil:
Art. 1378 din Noul Cod civil in vigoare din oct . 2011
Răspunderea pentru ruina edificiului
Proprietarul unui edificiu sau al unei construcţii de orice fel este obligat să repare prejudiciul cauzat prin ruina lor ori prin desprinderea unor părţi din ele, dacă aceasta este urmarea lipsei de întreţinere sau a unui viciu de construcţie.

Sau avand in vedere ca proprietarii sunt locuitorii/noi proprietari ei sunt subiectul acestui articol si nu vechiul proprietar? In acest caz, deoarece ei nu vor fi de acord sa plateasca cu siguranta, ar trebui dati in judecata fiecare separat (ptca nu exista Asociatie de Proprietari)?

b) In cazul in care opritorul de zapada de pe acoperis e obligatoriu atunci am putea sa ne judecam cu Primaria care a facut receptia cladirii pe motiv ca de ce a facut-o fara acel amplasament?

Multumesc, astept nerabdator un raspuns!

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 11:30, 13 Decembrie 2012
Nu ati precizat concret daca spatiul unde era stationat vehiculul la momentul evenimentului este spatiu special amenajat si cu destinatia de parcare autoturisme
Dvs detineti drept legal de parcarea vehicul in fata acelui imobil??
Nu se justifica a formula pretentii impotriva proprietarilor din imobil ,pentru ca acestia nu detin titlu de proprietate asupra terenului adiacent imobilului,care de regula constituie domeniu public
Constructorul blocului poate fi tras la raspundere in masura in care eventual nu a respectat solutia tehnica a arhitectului si a incalcat proiectul edificiului
In conditiile in care spatiul unde s-a produs evenimentul nu are destinatia de parcare autovehicule,veti intampina greutati considerabile pentru a proba temeinicia unei eventuale pretentii pentru recuperare prejudiciu
Buna ziua!
Am si eu problema asta.
Locuiesc intr-un cartier residential nou de aproape 2 luni si in dimineata asta pe masina mea si a vecinului a cazut zapada de pe mansarda blocului,masinile ereau in parcarea amenajata pt care nu platim dar sunt "asigurate" pt.locatari. Nu avem asociatie de locatari asa ca,am facut cateva poze si le-am trimis la unul din manageri care lucreaza la acest cartier si am cerut sa ma ajute,ajutor pe care spune el nul pot avea adica nu ma pot despagubi pt ca acoperisul dispune de tot ce trebuie sa se evite astfel de incidente.

Ce pot face mai departe?

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
SergiuL, utilizator
Mergeti la firma de asigurari si solicitati sa va despagubeasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caderea acoperisului blocului mi-a distrus masina vioviowwm vioviowwm buna seara , as dori sa stiu ce sanse de castig am intr-un proces civil pentru recuperarea dunelor produse de caderea acoperisului blocului in care ... (vezi toată discuția)
Masina lovita de tencuiala cazuta de pe cladire InaME InaME Buna seara, am nevoie de sfatul unui cunoscator in urmatoarea situatie: masina mea a fost lovita de o bucata de tencuiala cazuta de pe peretele unui bloc, in ... (vezi toată discuția)
Gheata cazuta de pe bloc, masina avariata pe loc de parcare propriu din proximitatea blocului. cum pot recupera costurile reparatiei? andrei0102 andrei0102 Buna ziua, Zilele trecute, in timp ce eram in apartamentul in care locuriesc, de pe acoperisul blocului au cazut bucati de gheata care au spart parbrizul ... (vezi toată discuția)