La multi ani tuturor Stefanilor!
Am o masina cumparata prin leasing de catre sotie pe numele ei,achizitionata in 2010(februarie),eu sunt girantul.Sunt in divort cu aceasta si masina este la ia,acum ia nu stie cum sa faca cu masina ,ca nu mai poate sa plateasca ratele la masina,ce sa faca?sa predea masina?s-au eu o pot prelua de la firma de leasing?fara ca aceasta sa mai figureze in contract ca fiind utilizatorul.Eu ca girant am datoria sa platesc ratele ei in cazul in care aceasta nu mai plateste,dar nu stiu la cine va ramane masina si cine va beneficia de ia la sfarsitul contractului?si cum sa procedez in cazul in care aceasta va cere partaj?mentionez ca eu am platit avansul,taxa de poluare,si 7 rate casco,avansul si taxa de poluare au fost platite pe numele ei,dar cu banii mei!E cam incurcata,nu?
Va multumesc pentru sfat!
1. Autoturismul este proprietatea firmei de leasing asadar nu face parte din masa bunurilor de impartit;
2. In functie de clauzele contractuale sotia dvs ar putea sa solicite rezilierea contractului de leasing sau sa nu mai plateasca ratele si sa "activeze" eventualul pact comisoriu astfel incat firma de leasing sa dispuna rezilierea unilaterala a contractului cu consecinta platii ratelor restante;
3. Puteti prelua dvs contractul de leasing (cesiune cu acordul scris si prealabil al firmei de leasing) daca indepliniti aceleasi conditii juridico - economice care au stat la baza incheierii contractului dintre firma si sotia dvs.;
4. Ratele achitate in timpul casatoriei sunt prezumate a fi achitate din fonduri comune.