avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Trecere din CCC1 in CCC2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Trecere din CCC1 in CCC2

Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie:
in 23.01.2011 se incheie ccc1, in martie voi naste cel de al 2-lea copil. Situatia la locul de munca nu e asa roz, in vara cand am vrut sa ma intorc mai devreme la munca mi s-a sugerat sa stau pana la sfarsit caci asa macar am un venit sigur. din ce stiu din cele 2 posturi de inginer a ramas doar unul in organigrama ( cat am fost plecata nu au angajat pe nimeni in locul meu). Intrebarile mele sunt.
- daca anunt in scris anagajatorul ca sunt insarcinata , pana la 23.01, ma poate disponibiliza sa zicem cu 24.01.
- disponibilizarea se poate face fara o evaluare in prealabil. Ar trebui sa mi se explice de ce am fost restructurata eu?
- pot intra in prenatal? Daca da , cum se va calcula acesta - veniturile din ultmile
6 luni fiind din indemnizatia ccc1
Pentru cel de al2-lea copil :
-se mai acorda un salariu mediu pe unitate mamei conform art 51 , eu avand contractul suspendat din iunie 2009?
- in situatia mea( contract suspendat) pot cere angajatorului dreptul prevazut la art 66 din codul muncii?În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
(3) Diferenţele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii."

- Cand apare sau intra in vigoare contractul colectiv de munca pe 2011?
Referitor la oug111/2010 este o greseala sau asa s-a dorit in ceea ce priveste Art. 25
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap
;
Ce se intampla cu cele ce opteaza pt ccc de 2 ani?
- indemnizatia din ccc2 se calculeaza ca fiind in cazul meu 75% din 10 luni indemnizatie ccc1+ 75% din 2 luni prenatal? sau 600 lei obligatoriu.
Va multumesc anticipat, stiu ca sunt multe intrebari dar trebuie sa fiu bine documentata.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:19, 27 Decembrie 2010
1. Conform OUG 96/2003 si a Codului muncii nu puteti fi concediata pe timpul graviditatii daca anuntati despre aceasta pe angajator, in scris si anexati o adeverinta de la medicul de familie sau medicul curant ginecolog.
2. Puteti fi concediata numai daca unitatea este in reorganizare judiciara sau faliment.
3. Angajatorul u este obligat sa va justifice de ce v-a ales pe dvs. sa va concedieze atata timp cat postul dvs. va fi desfiintat.
4. Puteti intra in concediu de maternitate (pre si postnatal). Indemnizatia se calculeaza avand in cedere si lunile in care ati fost in CCC1.
5. In perioada cat ati fost in CCC ati avut CIM suspendat nu incetat, adica ati fost salariata aceleisai unitati, in continuare, deci beneficiati ajutorul acordat pentru nasterea copilului.
6. Cand reveniti la serviciu, pe 24 ianuarie faceti cerere de incetare a suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM. Tot atunci sa duceti si adeverinta ca sunteti gravida.
7. Este vorba de art.66 din CCMUNN pe anii 2007-2010 si CCMUNN pe anii 2011-2014 care a fost semnat de patronat si sindicat pe 15.12.2010.
8. Deoarece veti naste in 2011 vi se aplica prevederile OUG 111/2010. Pentru stabilirea indemnizatiei sunt luate in calcul si lunile in care ati fost in CCC1. Indemnizatia este egala cu 75% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii si nu poate fi mai mica de 600 lei sau mai mare de 3400 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere si ingrijire a copilului ada32 ada32 Buna seara, sunt in concediu de crestere a copilului conform vechii legi pana la 14 august 2011 si sunt insarcinata cu al doilea copil care se va naste in ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a celui de-al doilea copil adistoica adistoica Buna ziua, as dori sa stiu care este baza de calcul, conform noilor reglementari, pentru al doilea copil nascut la scurt timp dupa terminarea primului ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului si daca da, ce pasi urmez? gabi_2_ela gabi_2_ela Buna ziua. Momentan ma aflu in CCC pana sambata [b]27.august.2011[/b] ( data cand bebe implineste 2 ani) .Acum sunt insarcinata cu cel de-al doilea copil ... (vezi toată discuția)