in 2009 am avut scadent un bilet la ordin pentru o factura de la un furnizor cu care nu am avut la acea data incheiat un contract cadru de vanzare cumparare.
Anul acesta desi am platit partial din suma de 7814 trecuta bilet ramanand 5000 de lei restanti, furnizorul a deschis actiune in somatie de plata care a fost accepatat de instanta in baza facturilor aceeptate si stampilate in lipsa unui contract. Biletul la ordin nu a fost mentionat de catre creditor. Pe facturi avea trecuta o clauza pt penalitati de intarziere de 0,15% pe zi. Instanta nu a admis si penalitatile deoarece nu exista un contract incheiat.
Eu am mai efectuat plati de atunci dar acum furnizorul ma someaza telefonic sa platesc toata suma ramasa si nu este dispus sa mai astepte o luna si ameninta ca va intenta actiune penala pentru inselaciune la biletul de ordin.
Exista inselaciune in lipsa unui contract semnat? Iar faptul ca pentru aceeasi suma a deschis deja o actiune civila admisa de instanta in baza facrturilor pe care eu nu am contestat-o fiind probabil deja investita cu titlu executoriu nu face sa intervina deja autoritatea lucrului judecat?
exista posibilitatea sa va faca o plangere penala pentru inselaciune si in lipsa unui contract incheiat dar e putin probabil sa aiba un rezultat avand in vedere ca s-au efectuat partial anumite parti. dificultatea in acoperirea debitului nu incumba intotdeauna o culpa exclusiva a debitorului. Autoritatea de lucru judecat poate interveni strict pe obiectul actiunii care a fost solutionata.
Multumesc frumos pentru raspuns! Am efectuat inca o plata partiala in contul furnizorului si momentan pare sa fie totul in regulla.
Pe viitor nu mai am nici o intentie sa folosesc bilete la ordin sa nu mai vorbesc de file de cec din pacate in conjunctura economica actuala poti oricand sa intri intr-o lipsa acuta de lichiditati fara sa ai intentia sa inseli pe cineva si e pacat sa ajungi la asemenea probleme.
Executare silita
adriannn
Un contract de v-c incheiat intre x (vanzatorul) si y (cumparatorul).
X in instanta investeste cu formula executorie un bilet la ordin.
Y achita debitul ... (vezi toată discuția)