avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... consilierii juridici pot reprezenta persoane fizice in ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

consilierii juridici pot reprezenta persoane fizice in instanta?

Consilierii juridici pot reprezenta persoanele fizice in instanta? Sunt consilier juridic la o societate de prestari servicii care are probleme cu debitorii rai platnici care nu isi achita la timp facturile. 2 salariati ai societatii avand functia de casieri incasatori au fost actionati in instanta de catre unul dintre debitori care solicita prin cererea de chemare in judecata restituirea unor sume de bani ce au fost incasate de catre cei doi salariati ca si majorari de intarziere. Practic acest debitor solicita instantei ca cei doi salariati sa ii restituie majorarile de intarziere pe care le-a achitat. Intr-un fel, el vrea sa le impute celor doi contravaloarea majorarilor de intarziere la care a fost obligat intrucat nu si-a achitat la timp facturile. Mai precizez ca acest debitor a fost actionat anterior in instanta de catre societatea la care lucrez pentru neplata facturilor de prestari servicii. Prin sentinta civila a fost obligat la plata contravalorii facturilor respective precum si la majorari de intarziere. Acum el vrea sa obtina de la cei doi salariati prin aceasta cerere de chemare in judecata restuirea majorarilor de intarziere la care a fost obligat prin sentinta.
Ce parere aveti? Ii pot reprezenta pe cei doi in instanta?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:00, 7 Aprilie 2008
Consilierii juridici pot reprezenta persoane fizice in baza unei procuri juridici si pot pune concluzii verbal, #-os-ar incalca un drept al partii nu al reprezentantului, pe fond persoanele nu au calitate procesuala pasiva, daca au incasat banii in numele si contul societatii .
Nu inteleg ce legatura e intre dreptul partii si calitatea in care au fost chemate in proces, de sunt in aceasi fraza!!!
Dar cine spune ca nu s-a putut face o actiune prost? Odata ce nu stim cine si cum a formulat actiunea, presupunem toate variantele.

Nu se poate ceea ce spui tu cu procura! S-a mai discutat pe aici despre RIL etc. Nu mai revin.
Si daca tot exista o alta varianta legala, corecta si care nu costa nici macar cat o procura, de ce sa venim cu idei mai rele decat asta?

:-/
Liliana, e foarte corect ce spui tu, ca cei doi salariati ar trebui sa cheme in garantie societatea, pt. ca n-au perceput penalitatile in nume personal, ci in numele societatii la care lucreaza.
Consilierul juridic al firmei poate redacta intampinarea pt. cei doi fara a se prezenta in instanta, deci fara a-i reprezenta, iar dupa ce societatea va deveni parte in proces, prin apararile pe care le va face consilierul pentru SC, va apara si interesele celor doi.
Mai mult, daca deja s-a obtinut o sent. civ. prin care reclamantul este obligat la plata acelor penalitati, va putea cere conexarea dosarelor sau, daca sent. e def. si irevoc., va putea invoca autoritatea de lucru judecat.
In privinta reprezentarii persoanelor fizice de catre un consilier juridic sau de orice alta persoana care nu e avocat, aceasta se poate face cu procura speciala notariala (chiar daca aceasta varianta nu se impune in cazul de fata), eu personal am procedat asa cand inca nu trecusem in avocatura si a fost totul in regula.
Bine, au fost timpuri cand era legal si sa ai obiect de activitate pe SRL... consultatii juridice!
A fost, nu mai e! Azi nu se accepta ca un jurist cu procura notariala sa aiba dreoturi de reprezenatre mai mult decat un alt mandatar care nu e jurist.
Dar e un RIL care spune ca se poat depunde concluzii scrise, dar nu orale. Parca asa ceva. Si s-a discutat aici despre tembelitatea unei astfel de decizii, dar asta e!


#-o
Sunt perfect de acord cu Lory.In Legea 514 a consilierilor juridici spune clar ca nu poti reprezenta persoane fizice ,ci doar juridice al cariu angajat esti doarece , ma repet, tr sa indeplinesti aceasta conditie de ANGAJAT. E o limitare prosteasca, zic eu.
Dar are dreptate si AVLIL.

AVLIL
a scris:

Bine, au fost timpuri cand era legal si sa ai obiect de activitate pe SRL... consultatii juridice!
A fost, nu mai e! Azi nu se accepta ca un jurist cu procura notariala sa aiba dreoturi de reprezenatre mai mult decat un alt mandatar care nu e jurist.
Dar e un RIL care spune ca se poat depunde concluzii scrise, dar nu orale. Parca asa ceva. Si s-a discutat aici despre tembelitatea unei astfel de decizii, dar asta e!


#-o

Alte discuții în legătură

Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)
Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Mandat reprezentare tribunal mihailaurentiu mihailaurentiu Buna ziua si La Multi Ani 1.Am gasit o persoana fizica specialista in relatii de munca si as dori sa ma reprezinte la Tribunal pentru recuperarea ... (vezi toată discuția)