avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj 30%
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj 30%

Cum se poate beneficia de somajul de 30% daca initial contractul individual de munca a fost facut pe termen limitat de trei luni, si dupa o saptamana s-a facut un act aditional la contractul initial pe perioada nedeterminata?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:09, 29 Decembrie 2010
1. Daca dupa o saptamana a modificat CIM din determinata in nedeterminata atunci angajatorul este neserios. V-a privat de dreptul de a primi cei 30% din indemnizatia de somaj.

2. Cazul dvs. este prevazut chiar in art.72 (2) din Legea 76/2002:

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).
in primul rand va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra dar e nelamuritor legat de intrebarea mea. Angajatorul s-a hotarat sa-mi faca contract pe perioada nedeterminata in urma atitudinii mele fata de munca si cerintele lui.
Iar legat de articolul 72 alineatul 2 mentionez ca nu am avut raporturi cu angajatorul in ultimii doi ani si nici nu mi-a fost suspendata indemnizatia de somaj conform articolului 45 alineatul 1. Mentionez ca eu as intra in mod normal in somaj incepand cu 1 mai 2011 acum fiind in plati compensatorii. Astept totusi un raspuns mai concret la aceasta problema.
As dori sa stiu conform carui articol si din care lege mi se anuleaza acest drept de 30%.
Va multumesc anticipat.
1. Nu e nevoie sa fie un articol de lege care anuleaza cei 30%. Este de ajuns un articol care sa spuna in ce conditii se acorda cei 30%.
2. Dvs. nu puteti primi cei 30% deoarece va incadrati la art.72(2) din Legea 76/2002 care spune:
(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1)... persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

3. Poate nu stiti dvs. dar cand ati incheiat CIM pe perioada determinata vi s-a suspendat indemnizatia de somaj iar cand CIM s-a transformat in perioada nedeterminat a incetat indemnizatia de somaj.
4. Situatia dvs. este exact aceasta prevazuta de textul de lege de mai sus.
5. Pentru a va lamuri daca a fost asa mergeti la Agentia de Somaj care trebuia sa va dea o decizie de suspendare a indemnizatiei de somaj (art.45(1), lit.c) din legea 76/2002) si o decizie de incetare a indemnizatiei de somaj (art.44, lit.a) din Legea 76/2002).
6. Initial nu ati pomenit de platile compensatorii. De aceea Agentia de Somaj este singura care va poate lamuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

30% din somaj IOANBIRLEA IOANBIRLEA Am dreptul la 30% din somaj la angajare pe o perioada determinata. (vezi toată discuția)
Somaj stelutabobeica stelutabobeica Buna ziua! Sotul meu este in somaj si ar dori sa se angajeze cu contract de munca.In ce situatie poate beneficia de cei 30% din somaj?Cu un contract de munca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj 30% bcsillam bcsillam Dupa o scurta perioada de somaj, sunt angajata pe o periada determinata de 3 ani. S-a incetat (nu s-a suspendat) dreptul la somaj deoarece sunt angajata pe o ... (vezi toată discuția)