avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj 30%
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj 30%

Dupa o scurta perioada de somaj, sunt angajata pe o periada determinata de 3 ani. S-a incetat (nu s-a suspendat) dreptul la somaj deoarece sunt angajata pe o perioada mai mare de 1 an. Mi s-a spus ca am dreptul la indemnizatia de somaj de 30%, iar acum am primit dispozitia de respingere a cererii mele, pe motiv ca sunt incadrat contrar prev. art.72 alin.1 din Legea 76/2002.
Exista sau nu o "portita" pentru a primi aceasta indemnizatie de 30%?
Cel mai recent răspuns: bcsillam , utilizator 18:14, 6 Ianuarie 2010
Nu exista.
Art. 72. - (1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) si alin. (2) lit. c) carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
(2) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).
1. Cititi articolul postat de colegul meu, @pneagu, din Legtea 76/2002, si vedeti ce ati omis sa ne spuneti.
2. Ce s-a intamplat in timpul somajului? Ati avut somajul suspendat, ati mai lucrat la acest angajator in ultimii 2 ani sau altceva?
Am fost in somaj 3 zile, deoarece am primit repartitie la noul loc de munca.
Nu am mai avut raport de munca cu angajatorul in ultimii 2 ani.
Singura problema este ca sunt angajata pe termen determinat. Stiu ca angajatii pe termen nedeterminat au dreptul la aceasta indemnizatie, eu daca sunt angajata pe o perioada mai mare de 12 luni (termen de 3 ani) de ce nu am acest drept?
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
2. Nu se precizeaza daca CIM este pe perioada determinata sau nedeterminata.
3. Singura explicatie ar fi daca initial ati fost angajata pe perioada determinata si apoi s-a transformat CIM in perioada nedeterminata.
4. Ar fi bine sa cereti un raspuns in scris de la AJOFM cu baza legala a refuzului lor.
bcsillam a scris:


Singura problema este ca sunt angajata pe termen determinat. Stiu ca angajatii pe termen nedeterminat au dreptul la aceasta indemnizatie, eu daca sunt angajata pe o perioada mai mare de 12 luni (termen de 3 ani) de ce nu am acest drept?


Contractele de munca pe perioada determinata se pot incheia pe o perioada de cel mult 24 de luni.
Consultati art. 80 - 86 Codul Muncii.

Alte discuții în legătură

Somaj 30% Zita Pop Zita Pop Cum se poate beneficia de somajul de 30% daca initial contractul individual de munca a fost facut pe termen limitat de trei luni, si dupa o saptamana s-a facut ... (vezi toată discuția)
Suspendare somaj nadriang nadriang Buna, Dupa doua luni de somaj am gasit un loc de munca si am incheiat contract individual de munca cu norma intreaga pe perioada determinata de 6 luni. Sper ... (vezi toată discuția)
Angajare din somaj , drepturi si indatoriri sorinseverin sorinseverin Buna ziua Am 47 de ani si dupa ce am stat in somaj 8 luni am gasit un loc de munca cu contract individual perioada nedeterminata .Contractul se va incheia ... (vezi toată discuția)