Pe ce motiv vi s-a respins cererea de revendicare? Daca instanta romana a hotarat ca nu indepliniti exigentele legilor de restituire, nu puteti merge la CEDO. Nationalizarea nu este problema, aceasta petrecandu-se mult inainte de ratificarea de catre Romania a Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Romania putea alege in 1990 sa nu restituie proprietatile nationalizate.
Problema este ca in ultimii 20 de ani, statul roman a creat drepturi patrimoniale prin legi de restituire, drepturi pe care titularii nu le pot valorifica. Pe de o parte, legile romane au inapoiat fostilor proprietari proprietatile nationalizate si acestia trebuie sa le primeasca pe acestea sau o despagubire echivalenta. De cealalta parte, legile din Romania au acordat si chiriasilor ICRAL proprietatea (in anumite conditii) asupra imobilelor, astfel incat si acestia trebuie sa-si realizeze dreptul.
Prin urmare, incalcarea Conventiei consta in faptul ca persoana nu se poate bucura de bunul sau recunoscut de instanta romana prin respectarea legilor statului roman. Aceasta contravine articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Conventie. Din Atanasiu c Romaniei:
Dacă constatarea judiciară a naţionalizării
abuzive a imobilului nu atrage după sine în mod automat un
drept de restituire a bunului, Curtea observă că ea dă dreptul la
o despăgubire din moment ce din hotărârile instanţelor interne
ce au dobândit autoritate de lucru judecat reiese că condiţiile
legale impuse pentru a beneficia de măsurile de reparaţie, şi
anume naţionalizarea ilegală a bunului şi dovada calităţii de
moştenitor a fostului proprietar, erau întrunite