avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inregistrarea discutiei fara acordul persoanei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inregistrarea discutiei fara acordul persoanei

As dori sa stiu daca este legal ca o persoana sa se prezinte in sediul unei persoane juridice, cu reportofon pentru a inregistra convorbirea dintre ea si cealalta persoana desi aceasta ii spune ca nu este de cord cu aceasta metoda. Mentionez ca persoana in cauza nu reprezinta nicio autoritate legala ci este o persoana fizica. Daca este legal as dori sa stiu legea care reglementeaza inregistratrea, de fapt inregistrare partiala si selectiva.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 13:39, 24 Mai 2018
Cand intra in vigoare noul Cod Penal (se spunea octombrie 2011), fapta de inregistrare fara scop legitim si fara a dezvalui o infractiune va fi incriminata ca violare a vietii private, daca a fost savarsita contra unei persoane fizice.

Puteti vedea art. 226 din noul CP aici www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

Pana atunci, nu exista o interdictie legala de niciun fel.
dida5801 a scris:
Articolul 91 din Codul Penal specifica cine si in ce conditii se poate efectua inregistrarile.

Aceste reglementari se refera strict la procesul penal si la mijloacele de proba in procesul penal. E normal sa fie reglementat si restrans dreptul organelor de urmarire/cercetare penala in ce priveste aceste inregistrari. Daca insa sustineti ca n-am voie sa-l inregistrez pe unul care ma ameninta pentru ca n-am obtinut autorizatia prealabila (pe care oricum nu o po obtine) ... hmmm ...
De altfel ceea ce au scris colegul Claudiu Lascoschi si eumarian coincid in esenta cu ceea ce am scris eu: Daca scopul este legitim, inregistrarea este mijlocul de proba prin care pot dovedi faptul pe care-mi intemeiez, dupa caz actiunea civila sau plangerea penala/disciplinara.
Inregistrarea este nelegal facuta pentru ca poate fi prelucrata? Banuiesc ca nu vorbiti serios. Oricum, prin expertiza se poate stabili destul de precis daca inregistarea a fost prelucrata.
Da, cu siguranta se poate cere expertiza si se poate stabili.Exista mijloace tehnice in acest sens.
Insa, daca proba nu are relevanta nu va fi luata in seama de organul de urmarire penala, astfel ca problema modului in care a fost obtinuta nu se mai ia in seama.
Consider ca este o metoda de intimidare(inregistrarea) deoarece exista specificat in legea de functionare modul de acces la acte. Persoana in cauza este nemultumita pentru ca raspunsurile nu-i sunt pe plac si recurge la tot felul de tertipuri(aceasta inregistrare, reprosuri care nu au legatura cu speta pe care o reclama si altele. Nu stiu daca asta s-ar numi calomnie si daca s-ar putea pedepsi intrun fel. Va multumesc ca ati acordat atentie acestui subiect !
Puteti sa pastrati tacerea cand vine acea persoana.
Este ca si cum s-ar inregistra singura...

Doar un proces civil ar putea rezolva problema dvs.Dar...este mult mai greu acest proces decat va puteti da seama...desi nu pare...
In penal nu vad nicio posibilitate efectiva...ca sa rezolvati ceva.

Alte discuții în legătură

Sunt toate convorbirile telefonice inregistrate? masterand07 masterand07 Curiozitatea mea se refera la situatia tuturor convorbirilor telefonice. Sunt ele inregistrate in vreun mod? De exemplu, daca intr-o convorbire telefonica s-a ... (vezi toată discuția)
Ascultare telefon? roberthrescu roberthrescu Buna, am si eu o intrebare. Ascultarile telefonice pot fi proba intr-un dosar ? (Unui prieten i se asculta telefonu...,din acele ascultari a ajuns acuzat ... (vezi toată discuția)
Convorbiri telefonice nicks nicks Buna ziua, Este legal sa inregistrez propriile convorbiri telefonice? Va multumesc, Nicu (vezi toată discuția)