avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contributie asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contributie asigurari de sanatate

Sunt din jud Olt,mergand la casa de asigurari de sanatate pt vizarea adeverintei de angajat[pt medicul de familie] nu mi s-a pus viza pana nu achit doua luni din anul 2008 in care nu am platit asigurari nefiind angajat.Mentionez ca la noi se veifica ultimii 5 ani.Exista o lege in acest sens?...
Cel mai recent răspuns: ddena , utilizator 11:28, 18 Ianuarie 2011
da, Codul fiscal.
Este vorba de Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii:

Art. 211. - (1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetãţenii români cu domiciliul în ţarã, precum şi cetãţenii strãini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporarã sau au domiciliul în România şi fac dovada plãţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi. În aceastã calitate, persoana în cauzã încheie un contract de asigurare cu casele de asigurãri de sãnãtate, direct sau prin angajator, al cãrui model se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul consiliului de administraţie.
...
Art. 259...
(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat:
a) sã achite contribuţia legalã lunarã pe ultimele 6 luni, dacã nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculatã la salariul minim brut pe tarã în vigoare la data plãţii, calculându-se majorãri de întârziere;
...

Buna ziua,

acest art.259, (7) este valabil si in acest an 2011? Din cate inteleg eu, o persoana care nu obtine venituri poate sa nu fie asigurata.
Iar cand doreste sa devina asigurat plateste pe sase luni asigurarea cf.salariului minim brut pe economie cu penalitati?
Am inteles bine?
multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate obligatorie... ContSters277959 ContSters277959 Buna seara, Sotul meu(cetatean non-UE) nu si-a platit asigurarea e sanatate obligatorie de la sfarsitul anului 2008.A lucrat la cateva firme,dar doar ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate expertsdata expertsdata daca esti unic asociat, sau numai asociat, neangajat in propria firma, esti obligat sa inchei un contract cu casa de asigurari de sanatate sau aceasta optiune ... (vezi toată discuția)
Asigurari sanatate persoane fara venit ContSters256046 ContSters256046 am si eu o intrebare..daca o persoana va urma sa fie asigurat la casmb, incadrat in persoana fara venit, poate sa fie pus sa plateasca din urma lunile in care ... (vezi toată discuția)