avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie somaj

am inteles ca s-a modificat modul de calcul al indemnizatiei de somaj; s-a modificat si articolul care prevedea cine are dreptul la indemnizatie de somaj?
pina acum, puteau beneficia de somaj ( printre altii) doar persoanele care aveau un stagiu de cotizare de 12 luni din ultimile 24; acetse luni contau si la stabilirea cuantumului ajutorului de somaj; Caz concret: o pers care a lucrat tot anul 2009, cu 30 dec 2009 a intrat in somaj, apoi s-a angajat in cursul lunii dec 2010 si sa presupunem ca va fi disponibilizata ( nu din vina ei) in primele luni ale lui 2011.
Cum o va afecta? Nu va mai avea dreptul la ajutor de somaj datorita faptului ca o parte din ultimile 12 luni cotizate au intrat o data in calculul indemnizatiei de somaj ? Sau ii va fi afectat doar cuantumul indemnizatiei?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:46, 28 Decembrie 2010
De la 1 ianuarie, indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, si nu va mai fi raportata la salariul minim.
La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.


Am inteles ca modul de calcul al cuantumului indemnizatiei de somaj s-a modificat, asa cum ati precizat dvs. Intrebarea era daca perioadele de cotizatie se suprapun i cazul intrarii in somaj pt a-2-a oara.
nuta_statache:
1. Veti vedea ca aveti dreptate si ati inteles bine daca va redau din Legea 76/2002, asa cum este modificata de la 01.01.2011:

Art.37.1

(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.

Art. 39.

(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

2. Asa cum ati inteles si dvs. lunile care au fost utilizate pentru acordarea anterioara a unei indemnizatii de somaj se iau in calcul numai la stabilirea stagiului de cotizare.
Multumesc!
Deci va avea dreptul la somaj dar cu un cuantum mai mic. Corect?
1. Nu ati inteles, de data asta.
2. Lunile respective sunt luni de cotizare la somaj (vechime) dar nu pot fi luate in calcul decat pentru o singura perioada de somaj. Pentru o perioada de somaj ulterioara nu se mai iau in calcul.

Alte discuții în legătură

Modificari aduse legii somajului camieudaria camieudaria am auzit sa s-a modificat legea somajului da nu stiu art. cica prin 16 -17 dec. eu am o ang care a lucreaza de 6 luni la mine iar maine ii exp conte . inainte ... (vezi toată discuția)
Se mai poate intra in somaj dupa ce ai lucrat 2 luni? iulia.balan iulia.balan am lucrat la o firma 3 ani am intrat in somaj de 9 luni din care am stat 2 dupa care m-am angajat 12 luni am intrat in somaj de 6 luni luna asta se termina ... (vezi toată discuția)
Cum as putea sa mai beneficiez de somaj? Elinia Elinia Din mai 2009 pana in 23 august 2010 am lucrat.Din 23 august 2010 si pana in 23 mai 2011sunt in somaj(am dreptul la 9 luni).Intrebarea este ce pot face sa mai ... (vezi toată discuția)