Buna ziua! Daca un patron nu isi plateste datoriile catre Stat poate fi acuzat de evaziune fiscala? Patronul este cetatean turc cu permis de sedere. Daca sunt instiintate autoritatile i se va pune interdictie de a intra in Romania? Acest patron intentioneaza sa "vanda" afacerea unui "boschetar". Acest "boschetar" a fost in biroul patronului si i s-a comunicat ca firma are datorii foarte mari si acesta a accepta sa preia firma pt suma de 900 lei. Datoriile cui vor ramane?
Buna ziua !
Avand in vedere prevederile art. 6 , legea 241/ 2005 actualizata, pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.
Atat activul cat si pasivul( si debitele) firmei se transfera noului proprietar, daca in contract nu este stipulat altfel.
Fapta constand in neplata obligatiilor fiscale declarate de catre contribuabil nu constituie infractiunea de evaziune fiscala decat in situatia in care este vorba despre impozite si contributii cu stopaj la sursa (impozit pe salarii, CAS, CASS, somaj). Cesionarea partilor sociale catre o alta persoana ("boschetar") poate fi blocata de catre ANAF prin exercitarea dreptului de opozitie si neinscrierea operatiunii la ONRC.
In masura in care detineti date concrete cu privire la situatia fiscala a societatii comerciale, va sfatuiesc sa intocmiti o petitie catre ANAF-Garda Financiara. In masura in care nu doriti sa va dezvaluiti identitatea reala, aveti posibilitatea utilizarii unui pseudonim. Petitia poate fi luata in considerare de catre organul fiscal chiar daca nu indeplineste conditiile prevazute de lege, putand constitui o informatie utila in vederea autosesizarii.
Stopaj la sursa
ever4ever
Buna seara,
Detin o firma iar in anul 2009 nu am obtinut venituri din incasari, n-am avut nici profit, am platit salariile din aport propriu pentru ca din ... (vezi toată discuția)