avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Autofactura pt cheltuielile de protocol
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Autofactura pt cheltuielile de protocol

Buna ziua,
Avand in vedere ca trebuie sa facem decl.101 pentru 2 perioade fiscale, autofactura pt cheltuielile de protocol aferenta perioadei 01-30 sept. cand se face?
pt 01 oct-31 dec. se face la 31.12.2010? sau se face la 31dec. pentru tot anul?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cristina Vasile , utilizator 12:35, 30 Decembrie 2010
Eu fac la sfarsitul anului.
ART. 155
Facturarea
(2) Persoana înregistrată conform art. 153 trebuie să autofactureze, în termenul prevăzut la alin. (1), fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii către sine.

norme :
(3) În cazul depăşirii plafoanelor stabilite la pct. 6 alin. (11) pentru operaţiunile prevăzute la art. 128 alin. (8) lit. f) şi art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal au obligaţia să întocmească autofactura conform prevederilor alin. (1) numai în scopuri de TVA.

art 128 alin (8) Nu constituie livrare de bunuri, în sensul alin. (1):
f) acordarea de bunuri de mică valoare, în mod gratuit, în cadrul acţiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, precum şi alte destinaţii prevăzute de lege, în condiţiile stabilite prin norme.


art 128 alin (5) Nu constituie prestare de servicii efectuată cu plată:
a) utilizarea bunurilor rezultate din activitatea economică a persoanei impozabile, ca parte a unei prestări de servicii efectuată în mod gratuit, în cadrul acţiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol, precum şi pentru alte destinaţii prevăzute de lege, în condiţiile stabilite prin norme;

Norme pct 6
(15) Încadrarea în plafoanele prevăzute la alin. (14) lit. a) şi b) se determină pe baza datelor raportate prin situaţiile financiare anuale. Nu se iau în calcul pentru încadrarea în aceste plafoane sponsorizările, acţiunile de mecenat sau alte acţiuni prevăzute prin legi, acordate în numerar, precum şi bunurile pentru care taxa nu a fost dedusă. Depăşirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plată şi se colectează taxa, dacă s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achiziţiilor care depăşesc plafoanele. Taxa colectată aferentă depăşirii se calculează şi se include în decontul întocmit pentru perioada fiscală în care persoana impozabilă a depus sau trebuie să depună situaţiile financiare anuale, respectiv în anul următor celui în care au fost efectuate cheltuielile.

Dupa cum se observa , autofactura pentru depasirea plafoanelor este strans legata de datele raportate prin situatiile financiare .

Rezulta ca desi in 2010 avem doua perioade fiscale diferite , totusi autofactura va fi facuta la sfarsitul anului, desi calculul plafonului se va face totusi la cele doua termene, aceasta pentru a putea stabili impozitul pe profit .

~~~~~~~
Pct. 6 alin. (11) nu contine date referitoare la speta , ci alin 14 si 15. Probabil datorita modificarilor s-a decalat numerotarea din norme .
Ultima modificare: Joi, 30 Decembrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Multumesc foarte mult pentru raspuns! Ca de fiecare data, la obiect si complet.
Va doresc un an 2011 plin de realizari, atat personale cat si profesionale!
La mult ani!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli protocol iuli-ana iuli-ana patronul vrea ca fiecare angajat sa poata bea o cafea si apa minerala in fiecare zi, cheltuielile le voi inregistra pe protocol 2 % , e corect. (vezi toată discuția)
Autofactura depasire protocol byte00 byte00 Buna ziua, Autofacturile pentru depasirea plafonului de 100 lei la protocol, unde se trec in decontul de TVA? Multumesc (vezi toată discuția)
Deductibilitate sponsorizare oliana oliana Daca am facut o sponsorizare in luna octombrie 2010, am calculat deductibilitatea cheltuielilor la cifra de afaceri si profitul cumulat pe anul 2010, acum ne ... (vezi toată discuția)