avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vasta de pesionare conform legea 19/2000 este 59 de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vasta de pesionare conform legea 19/2000 este 59 de ani astazi ?

Buna ziua,

In cazul urmator se poate iesi la pensie la 53 de ani si 6 luni ?
Stagiu cotizare 30 ani si 8 luni + 1 an somaj.
Cf anexa 3 astazi 29/12/2010 varsta standard de pensionare este 59 ani.
Pt 23 ani lucrati in grupa 2 cu procent 100% pana la 01 04 2001 si 2 ani si 9 luni lucrati in conditii deosebite 100% incepand cu 01/04 2001, in total 25 ani si 9 luni, cf tabel 1 se reduce varsta de pensionare cu 5 ani si 6 luni.

Daca scadem 5 ani si 6 luni din varsta standard de pensionare de 59 ani care este valabila astazi rezulta varsta minima de 53 ani si 6 luni.

Mama are astazi 53 ani si 11 luni, se poate pensiona pentru limita de varsta in aceste conditii ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:58, 29 Decembrie 2010
Pentru femeile nascute in intervalul Octombrie-Decembrie 1956 varsta din care se face scaderea este de 60 de ani si 7 luni.Asadar 55 ani si 1 luna.Dupa legea 19/2000 scaderea se facea din 60 de ani(anexa 9).
Va multumesc pentru raspuns. Conform noii legi a pensiilor sa inteleg ca se va putea pensiona la 55 ani si 1 luna ? Anexa 9 se foloseste la casa de pensii si nu anexa 3 ?
S-a terminat cu anexele 3 si 9.Din 01/01/2011 vorbim de anexele 5 si 6.
Interventie moderator Am rugamintea sa discutati aceeasi chestiune in acelasi topic, nu sa deschideti mai multe discutii. Multumesc!

La reducerea varstelor standard de pensionare se utilizeaza varstele prevazute in anexa 3 a Legii nr. 19/2000 numai in cazul persoanelor care au lucrat in grupa I de munca.

ioana_v_stefanescu a scris:
Buna ziua,

Am o nelamurire si deoarece nu sunt din domeniu nu reusesc sa inteleg de ce se discuta despre anexa 9 atunci cand in legea 19/2000 si 49/2010 in articolul 167/ 167-2 se mentioneaza urmatoarele :
In perioada esalonarii varstelor standard de pensionare si a stagiilor de cotizare prevazute in anexa nr. 3, cererea de pensionare impreuna cu actele doveditoare se depun de catre solicitant sau, dupa caz, de catre angajator, cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare prevazute de lege, la casa teritoriala de pensii in a carei raza teritoriala se afla domiciliul solicitantului.

Carp Mircea a raspuns:
Aceste anexe mai sunt valabile doar 2 zile.Anexa 9 era mai usor de interpretat:Te uitai la luna si anul nasterii si vedeai cand indeplinesti conditia de varsta,pentru pensionarea la limita de varsta si tot din aceasta(conditia de varsta indeplinita) se facea reducerea pentru grupa II-a de munca.Anexa 3 era mai greoaie,in schimb de aici se facea reducerea varstei pentru grupa I-a:"Art. 1671 4) Vârstele standard de pensionare din care se face reducerea prevăzută în tabelul nr. 4 sunt
cele corespunzătoare anului, respectiv lunii în care se deschide dreptul de pensie, prevăzute în anexa
nr. 3, în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare corespunzător anului, respectiv lunii în care
se deschide dreptul de pensie

Ultima modificare: Miercuri, 29 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta respinsa ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna seara am si eu o nelamurire: Numele meu este Toader Dobrita varsta de 55 de ani .An lucrat la CFR 20 de ani vechime la care mi s-a adaugat 9 ani si 4 ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta luk2011 luk2011 Buna Tatal meu este nascut in data de 4 Mai 1950 , are stagiul complect de 35 de ani , din care s-au adaugat 4 ani si 9 luni ca a lucrat in Grupa a ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta tbattila tbattila Sunt născut în 23.07.1958 am 52 de ani şi 2 luni, sun mecanic instructor de locomotive, am o vechime totală de muncă de 32 ani şi 11 luni, din care în ... (vezi toată discuția)