avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daune morale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daune morale

Pentru prejudiciul moral suferit de un salariat, constatat de catre instanta judecatoreasca printr-o hotarare, se platesc contributii sociale? Daca da, in temeiul caror prevederi legale.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:01, 30 Decembrie 2010
nu, nu se platesc, pentru ca acele despagubiri morale nu sunt drepturi salariale.:)
Nu sunt venituri impozabile despăgubirile în bani sau în natură primite de către o persoană fizică ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despăgubirile reprezentând daunele morale - art.42 lit.b teza a II-a C.fisc.
Eu intelegeam ca acest text se aplica numai in cazul despagubirilor din asigurari de orice fel, caci art. 42 lit. b) din Codul fiscal, prevede ca:
nu sunt impozabile sumele încasate din asigurări de orice fel reprezentând despăgubiri, sume asigurate, precum și orice alte drepturi, cu excepția câștigurilor primite de la societățile de asigurări ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părți, cu ocazia tragerilor de amortizare. Nu sunt venituri impozabile despăgubirile în bani sau în natură primite de către o persoană fizică ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despăgubirile reprezentând daunele morale.
Credeti ca inteleg eu gresit?
Va multumesc
Da, ati inteles gresit ... teza a II-a a articolului citat nu se refera la nicio despagunire din asigurare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lmpozite pe despagubiri Aura2 Aura2 se plateste impozit pe venitul persoanei fizice obtinut cu titlul de despagubire de la statul bulgar? (vezi toată discuția)
Impozit daune morale si materiale getaz getaz avem un proces dosar penal in care am cerut daune morale de 19000 ron si 1000 ron daune materiale. am auzit din dif.surse ca trebuie sa platim 16%impozit la ... (vezi toată discuția)
Despagubiri impozabile? anjinsan anjinsan Printr-o decizie judecatoresca un angajator este obligat sa acorde salariatului o DESPAGUBIRE echivalenta cu 6 salarii, fara sporuri si fara indemnizatii. ... (vezi toată discuția)