Printr-o decizie judecatoresca un angajator este obligat sa acorde salariatului o DESPAGUBIRE echivalenta cu 6 salarii, fara sporuri si fara indemnizatii. Salariul, fara sporuri si indemnizatii a fost de 1200 lei, ceea ce inseamna că despagubirea trebuia sa fie de 7200 lei. In aceasta situatie, este normal ca angajatorul sa achite doar 5500 lei, iar restul pana la 7200 lei sa refeuze sa il achite pe motiv ca acest rest ar reprezenta impozite si contributii de asigurari sociale, datorate de catre angajat ?
Este evident ca impozitul si contributiile pentru asigurari sociale trebuiesc retinute de angajatorul catruia i s-a impus de catre intanta acordarea de salarii restante sau ca despagubire, deoarece acesste despagubiri nu isi pierd caracterul de venit care este supus impozitarii iar asigurarile sociale nu fac decit sa vina in interesul salariatului care urmeaza sa beneicieze in viitor de masuri de proptectie sociala.
Potrivit art.42 lit.b teza a II-a din Codul fiscal, nu sunt venituri impozabile despagubirile in bani sau in natura primite de catre o persoana fizica ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despagubirile reprezentand daunele morale.
Prin urmare, daca instanta a acordat despagubiri unui salariat, atunci acestea nu sunt impozabile.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Daune morale
adita74
Pentru prejudiciul moral suferit de un salariat, constatat de catre instanta judecatoreasca printr-o hotarare, se platesc contributii sociale? Daca da, in ... (vezi toată discuția)