Va rog sa imi dati cateva sugestii in legatura cu urmatoarele:
Este vorba despre un imobil construit de bunicul meu in Ardeal in 1920. Copii bunicului au fost 2 fete: mama si matusa. Matusa s-a maritat la Bucuresti in 1955, iar mama a ramas in aceeasi casa cu bunicii (parintii ei). Bunicii au murit in anii 1960, iar in 1972 a venit matusa si impreuna cu mama au facut succesiune in parti egale dupa parinti. Matusa s-a reintors la Bucuresti, nu a participat niciodata la nici o taxa pentru partea ei din casa, nu a platit nici o reparatie niciodata, iar in 1998, matusa a murit si au ramas 2 copii ai ei. Anul trecut a murit si mama, iar proprietatea (cele 2 parti egale) au ramas in aceeasi situatie juridica. Va rog sa imi spuneti cum as putea folosi dreptul de uzucapiune in aceasta situatie, iar daca nu, as dori sa stiu daca as putea sa inchei un contract de vanzare-cumparare la Bucuresti cu copiii matusii mele. (pentru ca vor accepta foarte greu sa se deplaseze in Ardeal - la locul unde este proprietatea). Eu cunosc ca un contract de vanzare cumparare se face in localitatea unde se gaseste proprietatea.
Prima varianta ar fi invocarea uzucapiunii de 30 de ani,printr-o actiune in instanta, perioada in care imobilul a fost folosit de fam. dvs. nestingherita.
A II-a varianta ar fi sa soliciti verisoarelor tale sa dea procura unei persoane din zona unde se afla imobilul, pt. instrainarea partii lor de proprietate.
Se poate incheia oriunde vanzarea, nu neaparat unde e situat imobilul...
Uzucapiunea e greu de invocat, nu spun sa nu se poata, dar... erau coproprietari mama si matusa, trebuie aratata posesia utila pentru sine... Pentru asta vedeti un avocat local, mult mai indicat.
Persoana careia ar dori verisoara sa ii faca procura trebuie sa fie prezenta (cu verisoara) la notar sau la avocat? sau pur si simplu luam datele cuiva care locuieste acolo unde este imobilul si verisoara imi va face o procura folosind aceste date? se intelege ca noi ne vom deplasa la Bucuresti - in primul rand sa negociem ,iar cei de la Bucuresti sigur nu vor dori sa se deplaseze in Ardeal (unde este situat imobilul). Iar daca vom putea incheia vanzare-cumparare la Bucuresti, atunci ce documente trebuie sa avem la noi?
Trebuiau in mod normala sa va spuna dansii ce documente au nevoie sa se convinga ca sunteti proprietari:
- extras de carte funciara
- titlu de proprietate
- actele de indentitate ale proprietarilor
Certificatul de rol fiscal si dovada platii taxelor si utilitatilor la zi le puteti aduce in ziua vanzarii.
Poate ca e buna ideea sa faca procura unei alte persoana. Ma intereseaza daca respectiva persoana trebuie sa fie prezenta in fata autoritatii cand se face procura?:-/
PS. Unde se poate face o procura? la un notar? sau la un avocat?
Donatie
caddya89
Daca unicul mostenitor al mamei sale detine doar certificatul de deces, fara sa fi facut dezbaterea succesiunii, este posibil ca el sa doneze unei terte ... (vezi toată discuția)