avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act notarial!?!?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act notarial!?!?

Buna seara
Sotia decedeaza si raman mostenitori sotul supravetuitor si fiica (care nu este trecuta pe numele lui)
Fiica merge cu tatal vitreg la notar sa dezbata mostenirea dupa mama decedata , normal ii revine 3/8 din masa succesorala. Masa succesorala este compusa dintru-un imobil si 600 mp teren. Fiica vrea sa faca acte de v-c fiului ei, dar tatal vitreg (bunicul) nu vrea sa faca impartirea.
Se poate anula (prin instanta) un partaj succesoral facut la notar, intrucat fiica mostenitoare considera ca sumele (metrii patrati ) nu corespund cu realitatea? Chiar daca acest act a fost semnat? Inainte de dezbaterea mostenirii a fost o intelegere “verbala” ca atat bunicul cat si mama sa faca acte nepotului.
Greseala in actul de la notar este ca notarul a pus la masa succesorala si 300 mp teren obtinuti de mama decedata mostenire de la tatal ei (printr-o sentinta civila de partaj succesoral). Trebuiau la masa succesorala sa fie doar 300 mp si imobilul.
Fiica nu mosteneste direct de la mama decedata o mostenire care e obtinuta de la tatal ei (chiar daca era casatorita)?
Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: laura_lupu2002 , utilizator 22:01, 24 Martie 2008
Imobil este un buun care nu se poate misca din locul lui, fie prin natrura sa (asa cum e terenul sau o casa), fie prin destinatie (copacii unei paduri, caramizile unei case).
Asadar, imobilul dv. = constructie sau ce?
Bunicul - ea: aici nu inteleg cine are fiica vitrega, bunica, strabunica sua a fost o greseala de exprimare si trebuia el in loc de ea (ca ar fi logic gramatical sa se refere la substantivul cel mai apropiat)?
Strabunica vinde cu bunica 200 de metri; ei bine, la acest moment nu mai are acei 200 de metri, ca ii daduse bunicii. E vorba despre alti metri?
Strabunica si bunica mor; in ce ordine?
La masa succesorala au fost aduse... a cui masa succesorala, lasata de cine, de bunica sau de stra?
Cum sa fie masa succesorala 500 - 200, daca spuneti anterior ca strabunica a vandut catre ambii soti ce avea ea din imobil?
Recunosc faptul ca nu am terminat de citit mesajul, oricum m-am pierdut de la inceput...
Poate o luati mai rar...
Imi cer scuze, eu fiind din familie..., nu m-am gandit....
.imobil = casa
Strabunica doneaza iar bunicii vand nepotului cei 200 mp (ei avand acte v-c, cu uzul fruct...)

Intai moare strabunica acum 7 ani, iar bunica in 2005

Masa succesorala dupa bunica, moarta in 2005

Sotul supravetuitor mosteneste dupa sotia decedata un teren dobandit de aceasta prin mostenire?
Atunci la masa succesorala dupa bunica de ce nu a adus bunicul si un teren mostenit de el de la tatal lui?
Din masa succesorala a unei persoane fac parte toate bunurile sale, indiferent cum sunt dobandite. Cele dobandite in comun sunt parte din masa succesorala numai cat e partea decedatului.
Un bun al bunicului nu pot aduce si eu bunurile mele si bunicul bunurile lui... Intra aici numai bunurile dupa decedata, aici bunurile bunicii!
Cand moare bunicul, din masa sa succesorala va face parte si terenul lui si tot ce mai are el.

In rest, nu am inteles mare lucru, ma astptam sa reluati mai rar ce ati aratat... Nu stiu cui ii este donat, ce anume... In lipsa de date nu va pot spune mai multe.
Strabunica – A (mama bunicei)
Bunica – B
Bunicul – C
Fiica (bunicei si a bunicului, cu precizarea ca fiica e din alta casatorie) – D
Nepotul – E

In 1993 A + B obtin, prin sentinta civila (partaj), in indiviziune suprafata de 865 mp + o casa.

In 1994, A vinde, cu rezerva uzu fructului viager, sotilor B+C cota ei indiviza din cei 865 mp + casa,

In 1995 A + B + C vinde nepotului E suprafata de 200 mp : A transmite lui E , fara plata, uzufructul viager asupra suprafetei de 200 mp, iar cei doi soti B+C vand cotele lor indivize din nuda proprietate aceluiasi cumparator.

In 1999 A moare.

In 2005 B moare.

In 2007 se face partaj succesoral la Notar, intre C si D. Conform notarului masa succesorala este: ½ din 648.30 mp si cota de ½ din casa, D obtinand 3/4 din jumatate; celellalte cote de 1/2 din teren si constructii apartin lui C (sot supravetuitor)

E considera ca D primeste prea putin la partaj.


un avocat ne-a spus ca notarul a gresit masa succesorala, s-a gresit la calcule.
B nu avea cum sa-si vanda ei si lui C cota ei din casa si teren (conf sentineti civile) (3/8 din 865 = 325 mp) acesti 325 mp sunt ai lui B mostenire de la tatal ei. sotul C mosteneste direct 5/8 din mostenirea lui B de la talai ei? nu-i revine fiicei D?
E considera ca ar fi trebuit la masa succesorala sa fie 1/2 din 340 (865 - 325 -200)
C mosteneste 5/8 din 340 = 130 mp
D mosteneste 3/8 din 340 + terenul mamei sale B (325) = 665
Aceste e calcul facut de avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista următoarea speță : străbunicul meu, tatăl bunicii ... tcdcostinel tcdcostinel Exista următoarea speță : Străbunicul meu, tatăl bunicii mele, după moartea străbunicii ( anul 1974) s-a recăsătorit. Împreună cu noua soție, pe ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire soraya23 soraya23 Bunicii mei (parintii tatalui) au fost casatoriti aproximativ 15 ani. In 1990, bunicul meu a decedat, iar bunica mea s-a recasatorit. Barbatul cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil din alta casatorie! Sfarlea Sergiu Sfarlea Sergiu Buna seara! Bunicul meu tocmai a decedat acum cateva zile,dupa 3 zile de la deces mama mea a primit un telefon de la sora ei (vitrega),tin sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)