avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce inseamna demisie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce inseamna demisie?

buna.cine poate sa-mi explice concret in ce consta o demisie?firma la care lucrez imi datoreaza salariul pe 5 luni.,concediul si plata acestuia pe 2 ani(2009 si 2010),plata a 160 de ore suplimentare.bineinteles ca intre mine si patron a inceput un razboi psihologic prin care domnia sa spera sa cedez psihic,sa-mi dau demisia.,iar dansul sa ramana cu banii.intrebare.:lichidarea se face doar diin partea mea sau si firma este obligata sa-si lichideze datoriile fata de mine,inainte de demisie?
Cel mai recent răspuns: mihneavodacelcumplit , utilizator 12:07, 10 Ianuarie 2011
1. Iata ce spune Codul muncii despre demisie:
Art. 79 - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

2. Indiferent de modul in care va inceteaza contractul individual de munca (CIM) angajatorul este obligat sa va achite drepturile dvs.: salarii, compensare CO cuvenit si neefectuat, alte drepturi banesti legale.
In Codul Muncii, demisia este definita ca act unilateral de vointa a salariatului care comunica angajatorului, printr-o notificare scrisa, incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea preavizului.

Ce trebuie sa stiti despre demisie:
• daca angajatorul refuza sa iti inregistreze demisia, poti face dovada ca ti-ai depus demisia prin orice mijloace de proba (martori, corespondenta recomandata prin posta etc.);
• ai dreptul sa nu iti motivezi demisia;
• preavizul in cazul demisiei este cel convenit de parti in contractul individual de munca si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru locurile de munca de executie si 30 de zile pentru salariatii cu functii de conducere;
• te poti intelege cu angajatorul sa nu faci perioada de preaviz;
• zilele de concediu ramase vor fi platite la finalul preavizului sau, daca ai acordul angajatorului, poti efectua concediul de odihna ramas in preaviz;
• poti sa iti dai demisia fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
va multumesc pentru raspuns.dar in cazul in care se va ajunge in instanta,avand in vedere faptul ca nu am semnat niciodata vreun stat de plata,iar salariul pe 5 luni inca nu l-am primit,am vreo sansa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie sensei sensei Ce se intimpla daca un salariat este in preaviz dar intre timp si-a gasit alt loc de munca?Poate intrerupe preavizul? (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Viviana Savulescu Viviana Savulescu daca un angajator ma convoaca pentru o cercetare disciplinara, iar eu intre timp imi dau demisia cf. art 79 alin. 8 (pentru ca angajatorul nu isi indeplineste ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz amelieandrea amelieandrea Este posibil sa imi dau demisia la zi in circumstantele in care angajatorul nu ofera salariul la data prevazuta in contract?? (vezi toată discuția)